Ford a General Motors znovu hlásí miliardové ztráty

Praha - Dvě největší americké automobilky zveřejnily čísla za třetí čtvrtletí a opět jsou v miliardových ztrátách. General Motors prodělal 4 miliardy dolarů, Ford tři. Ford navíc oznámil plán dalšího propouštění. Koncern sníží stav administrativy o další 2000 lidí. Firmy tak volají po pomocné ruce státu a říkají - pokud nepřijde, může to znamenat i náš konec.

Ford ve třetím kvartálu spotřeboval skoro 8 miliard dolarů svých rezerv, General Motors pak 7 miliard. Kvůli prázdným kontům se už mluví o bankrotu. „Ty automobilky samy už budou mít hodně velký problém se z toho dostat a podle mého názoru bude muset výrazně pomoct vláda,“ říká analytik Jan Procházka.

Podle novináře Martina Růžka má ale například Ford ze všech amerických automobilek nejmenší problémy. „Oproti konkurenci prodělal podstatně méně,“ připomíná Růžek.

Automobilky chtějí padesát miliard

Bushův kabinet už podporu automobilkám slíbil - 25 miliard dolarů formou nízkoúrokových půjček. Peníze můžou čerpat od včerejška. Podle amerických médií jim to ale nestačí - a po vládě už chtějí minimálně 50 miliard.

Podle šéfů firem už totiž původní částka stačí sotva pokrýt náklady jako platy nebo důchody. Peníze přitom měly jít na vývoj malých a úsporných aut, která Američanům, na rozdíl od asijských výrobců, chybí. „Ta změna chování amerických zákazníků přišla rychle a oni ji do jisté míry ignorovali a vůbec na ni nereagovali,“ míní šéfredaktor časopisu Auto, Motor a Sport Jan Blažek.

General Motors hledá cestu ven společně s Chryslerem - a jedná o případné fúzi. Podle ekonomů to ale může být slepá cesta. Katastrofické scénáře říkají, že příštích sto dnů může být rozhodujících a General Motors by mohl vyhlásit krach. „Je to ale spíše strašení manažerů. General Motors je ale velká firma, která je schopná ztráty unést. Na druhou stranu je automobilka ve vážných problémech. Možná bude muset zrušit některé své značky,“ říká Martin Růžek.

Slabou náplastí pro Američany může být zpráva, že i dosavadní premiant branže, Toyota, hlásí pokles zisku - o dramatických 69 procent. I tak ale firma ve třetím čtvrtletí vydělala - v přepočtu 27 miliard korun.