AIG spolkne víc, než se plánovalo

Washington - Vláda Spojených států se dnes dohodla na revizi podmínek plánované záchrany pojišťovnického gigantu American International Group (AIG). Plánovaných 123 miliard dolarů bude muset nafouknout ještě o další téměř čtvrtstovku miliard. AIG totiž reportovala čtvrtletní ztrátu 24,5 miliardy dolarů.

Výsledky za třetí čtvrtletí zahrnují odpisy přes sedm miliard dolarů a kapitálové ztráty přes 18 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Americká vláda v rámci revidované pomoci mimo jiné nakoupí nové akcie AIG za 40 miliard dolarů. Sníží rovněž úrokové sazby u úvěrů pro AIG. „Tato opatření vytvoří odolnější kapitálovou strukturu, vyřeší problémy s likviditou, usnadní provedení plánovaného prodeje některých aktivit AIG řádným způsobem, podpoří stabilitu trhu a ochrání zájmy americké vlády i daňových poplatníků,“ uvedla americká centrální banka (Fed).

Společnost AIG byla v minulosti podle tržní hodnoty největší pojišťovnou na světě. Před rokem se cena jejích akcií pohybovala kolem 57 dolarů, minulý měsíc se však propadla až na historické minimum 1,25 dolaru. V pátek akcie uzavřely na 2,11 dolarech.