Německo je oficiálně v recesi

Berlín - Pády akciových trhů a následující problémy světových bank ukončily v Evropě období hospodářského růstu a starý kontinent se bude muset připravit na horší časy. O recesi už po dnešku může hovořit největší evropská ekonomika - hrubý domácí produkt Německa se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících. Nepříznivé výsledky západního souseda nezní příliš dobře ani českým uším. Německo je totiž největším odbytištěm pro zboží pocházející z českých továren.

Propad německé ekonomiky byl rychlejší, než předvídali analytici. Ti všeobecně počítali s poklesem o 0,2 procenta. Malou útěchou tak mohou zůstat alespoň zpřesněné výsledky za druhé čtvrtletí. Statistický úřad korigoval mezičtvrtletní pokles HDP od dubna do června na 0,4 z původních 0,5 procenta. Meziročně německá ekonomika zpomalila tempo růstu ve třetím čtvrtletí na 1,3 procenta z 3,3 procenta v předchozím kvartále.

Německá vláda tváří v tvář současné hospodářské situaci minulý týden přijala řadu opatření, která by měla podpořit ekonomický růst a zaměstnanost. Balíček v hodnotě 50 milionů eur má před zánikem uchránit až milion pracovních míst a napřesrok udržet ekonomiku nad vodou s růstem o 0,2 procenta. „Chuť pomoci vládě nechybí, pomalu se ale dostává do procesu,“ všímá si spolupracovník České televize, publicsta Jaroslav Šonka.

I když se ekonomice nedaří současná vládní garnitura v čele s kancléřkou Merkelovou podle Šonky neztrácí popularitu, nezvykle klidné zůstávají odbory. „Daňové příjmy ani nezaměstannost doposud tolik potíží nepřinášejí,“ dodal. Zřejmě se projeví až příští rok.

Recese možná i v dalších zemích

Německo je první zemí Evropské unie, která splnila definici recese chápanou jako pokles HDP ve dvou po sobě následujících čtvrtletích. Dá se však očekávat že „v louži“ nezůstane samo. Na podobné výsledky čekají také Britové, Italové a Francouzi. Na příznivá čísla se tak nebude moci těšit ani EU jako celek.

Německá a česká ekonomika

Špatné časy západoevropských ekonomik pocítí silně také Česká republika. Přesto je však pozice celé střední Evropy snad s výjimkou Maďarska lepší než na západě kontinentu. Díky masivní konjunktuře v uplynulých letech Čechům, Slovákům ani Polákům recese nehrozí, počítat však musí s výrazným zpomalením růstu.

Ministerstvo financí počítá, že letos by HDP v Česku měl posílit o 4,4 procenta, příští rok už jen o 3,7 procenta. Vláda však přesto nešetří optimismem, v čerstvě schváleném konvergenčním programu pro přijetí eura počítá s tím, že růst ekonomiky přesáhne pětiprocentní hranici opět po roce 2011.