OECD vidí recesi USA, Japonska i eurozóny

Praha - Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila hospodářský výhled Spojených států, Japonska a eurozóny. Podle ní tři ekonomické velmoci čeká těžká recese. Odhad růstu domácí ekonomiky neoficiálně snížil i český ministr financí Miroslav Kalousek.

„Země bohatého severu“ nebo také nejvyspělejší ekonomiky světa, tak se říká třiceti členským státům Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Teď je ale čekají těžké časy. Česká republika sice recesi nevyhlíží, ministr financí Miroslav Kalousek nicméně připustil, že plánovaný růst produktivity pro rok 2009 na 3,7 procenta bude možná nižší. Klidně i pod tři procentní body.

„Jsme nuceni oznámit, že země OECD jsou v recesi a dlouho v ní zůstanou. Zotavení bude dlouhý proces. Jednoduše čekají nás velké problémy,“ uvedl Jorgen Elsmeov z OECD.

Růst HDP ve Spojených státech klesne skoro o procento, v Japonsku o desetinu procenta a v eurozóně o půl procenta. A krize má trvat dlouho. „Jiné krize v minulosti nebyly způsobeny finančními institucemi. Tato krize se protáhne kvůli tomu, že začala ve finančním sektoru,“ myslí si ekonom Jan Švejnar.