Do boje o pojišťovnu Ingosstrach dnes vstoupí sám Děripaska

Moskva - Dnes se sejde náhradní výroční valná hromada pojišťovny Ingosstrach, o kterou svádí tvrdý souboj holding nejbohatšího Rusa Olega Děripasky se skupinou českých investorů PPF Investments. Podle ruského listu Vedomosti se o místo ve vedení společnosti bude ucházet samotný magnát Oleg Děripaska.

Děripaskův holding Bazovyj Element (Bazel) ovládá asi 60 procent Ingosstrachu. Čeští investoři ze skupiny PPF Investments (PPFI) prostřednictvím dalších společností vlastní téměř 39 procent. Bazel však od začátku vstup českých investorů do orgánů firmy blokuje.

Dnes se v Moskvě uskuteční náhradní výroční valná hromada pojišťovny. Tu předchozí, která se konala v létě a na které nebyly započteny hlasy
menšinových akcionářů, soud zrušil. Od té dnešní si PPFI slibuje, že konečně dostane své zástupce do vedení pojišťovny, aby se mohl podílet na jejím řízení. Z 13 uchazečů o místa ve správní radě navrhla čtyři PPFI. „Doufáme, že zítra uspějeme,“ řekl dnes mluvčí PPFI Jan Piskáček.

Podle Vedomostí ovšem menšinoví akcionáři svolávají další mimořádnou
valnou hromadu na 28. listopadu. Mezi 25 kandidáty na místa ve správní radě figuruje osm zástupců PPFI, ale i Děripaska, který se jen vzácně ujímá funkcí ve svých firmách. Momentálně je jen členem správní rady hliníkárny Rusal a vede dozorčí radu Bazelu.

Českým investorům se ani na předchozí valné hromadě Ingosstrachu koncem října nepodařilo dosáhnout zvolení svých zástupců do dozorčí rady. Volbu opět zablokoval majoritní akcionář. PPFI si ve sporech s Bazelem zatím před ruskými soudy vedla úspěšně, ale závěr konfliktu dosud zůstává nejasný.