Yang odchází z čela Yahoo, otevřou se dveře Microsoftu?

San Francisco - Softwarovému gigantu Microsoft se možná nakonec přece jen otevřou dveře k získání internetového vyhledávače Yahoo. Jerry Yang, muž číslo jedna v Yahoo, který byl snad největším odpůrcem spojení obou firem, totiž oznámil svůj odchod z čela společnosti. Poté, co najde svého nástupce ve funkci generálního ředitele, vrátí se na své původní místo ve firmě, kde se věnoval strategii a technologii.

Yang, který stál u kolébky dnes druhého největšího vyhledávače, je mnohými odborníky považován za ikonu internetového trhu. V poslední době však čelil narůstající kritice ze strany akcionářů Yahoo, že brání vstupu strategického investora.

Propad ceny akcií

Yang vždy říkal, že firmu prodá jen v případě, že dostane nabídku, která vyjadřuje skutečnou hodnotu podniku. Poté, co Yahoo letos v červnu definitivně ukončil námluvy s Microsoftem, se hodnota společnosti začala řítit k zemi. O spolupráci s Yahoo se poté pokusil i jeho největší rival Google, ten se ale záměru vzdal v obavách, že regulační úřady jeho snahu zablokují. Propad akcií to ještě urychlilo a podle burzovního indexu ztratila společnost Yahoo od února dvě třetiny své hodnoty, když se akcie firmy prodávaly za 11 dolarů. Microsoft přitom ještě na jaře nabízel 31 dolarů za akcii.

Jerry Yang po oznámení odchodu z čela Yahoo:

„Z této společnosti jsem od jejího založení vybudoval důvěryhodnou globální značku, která je pro miliony lidí nepostradatelná. Pro firmu jsem se vždy snažil udělat to nejlepší. Všichni víte, že mně v žilách vždy proudila a navždy bude proudit purpurová.“

Přidaly se i finanční potíže, které způsobila světová krize. V říjnu tak byla firma nucena ohlásit největší propouštění ve své historii. Zrušit chce minimálně desetinu pracovních míst, o práci by tak mělo přijít zhruba 1 500 zaměstnanců Yahoo.

Yahoo potřebuje změnu

„Firma zoufale potřebuje změnu a toto je samozřejmě jeden ze způsobů, jak ji realizovat. Jerry byl překážkou pro dokončení té poslední dohody,“ řekl ke zmařené dohodě s Microsoftem analytik společnosti RBC Capital Markets Ross Sandler. Podle něj nelze vyloučit, že se nyní Microsoft vrátí do hry.

Na obnovení jednání s Microsoftem sází také investoři. AkcieYahoo v reakci na zprávu o Yangově odchodu zpevnily o více než čtyři procenta.