Potvrzeno: Evropská komise nabádá členy EU k otevření pracovního trhu

Brusel - Členské země Evropské unie by měly co nejdříve otevřít svůj pracovní trh, a umožnit tak volný pohyb pracovní síly uvnitř unie. Dnes je k tomu oficiálně vybídla Evropská komise s tím, že podrobná analýza prokázala, že příliv pracovníků zejména z nových členů EU, mezi které patří i Česká republika a Slovensko, nijak nenarušuje pracovní trh starých zemí a ani nesnižuje mzdy domácích zaměstnanců.

„Nebyl zde zaznamenán žádný negativní dopad na platy lokálních pracovníků ani na nezaměstnanost,“ přiblížil výsledek analýzy eurokomisař pro sociální věci a zaměstnanost Vladimír Špidla. Dodal, že tok pracovníků z nových do starých členských zemí unie již dosáhl svého vrcholu a migrující pracovní síly bude spíše ubývat.

Špidla se zároveň zavázal, že bude apelovat na vedení jednotlivých členských zemí unie, aby opatření bránící pohybu pracovní síly odstranily, a umožnily tak občanům unie realizovat jedno ze svých základních práv. Nicméně konstatoval, že je na každém státě, kdy se v rámci pravidel stanovených Evropskou unií odhodlá k uvolnění pracovního trhu.

Češi a Slováci zatím nemohou pracovat ve čtyřech zemích

Češi a Slováci zatím nemohou pracovat ve čtyřech zemích společenství - v Německu, Rakousku, Belgii a Dánsku. První dvě již naznačily, že by rády ponechaly omezení i v posledním dvouletém období, tedy do konce dubna 2011. Jestli tomu skutečně tak bude, bude jasné počátkem května příštího roku. Do té doby totiž musí Evropskou komisi informovat, že zahraniční pracovníci vážným způsobem naruší domácí pracovní trh, nebo že podobné nebezpečí hrozí, na základě čehož budou moci existující restrikce zachovat.

Nejhůře do Evropy pronikají pracovníci z Bulharska a Rumunska

Nejvíce omezení v EU platí pro pracovní sílu pocházející z Bulharska a Rumunska, které se staly členy evropského společenství v lednu 2007. Svůj trh jim zatím neotevřelo 15 zemí. Kvůli jejich pozdějšímu vstupu do unie pro ně navíc mohou omezení pohybu pracovní síly trvat až do roku 2013.