Ministerstvo školství už má konkrétní plán půjček pro vysokoškoláky

Praha - Čeští vysokoškoláci by měli do budoucna mít možnost půjčit si peníze na své studium nebo si na ně výhodněji naspořit. Ministerstvo školství již schválilo potřebnou předlohu zákona, kterou připravil Institut pro sociální a ekonomické analýzy. Pokud návrh projde i parlamentem, měli by mít studenti možnost využít půjček a nové formy spoření už za necelé tři roky.

Návrh zákona předpokládá, že by si studenti mohli půjčit až 2 tisíce korun měsíčně. Úrok z takové půjčky by nesměl přesáhnout 7 procent. Podobný systém již úspěšně funguje například v Maďarsku.

„My jsme jednou z mála zemí, kde na studenty padá tíha financování v největší míře, dokonce se ukazuje, že spolu s rodiči musí zafinancovat až 70 procent nákladů,“ vysvětlil důvody, proč je třeba půjčky pro studenty zavést, Petr Matějů z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy.

Podle výsledků sociologického průzkumu Eurostudent, který proběhl v roce 2005, činí průměrné náklady na živobytí českého vysokoškolského studenta, který nebydlí s rodiči, 5 600 korun. Například v Praze jsou ale ještě mnohem vyšší. Možnost půjčit si na studium by tedy řadě studentů pomohla.

I když jsou půjčky na studium určeny především pro studenty z chudších rodin, sociologové varují, že je budou spíše využívat bohatší lidé. Chudí jsou totiž daleko méně ochotní zadlužovat se.