EU podle německého ministra plánuje víc než tříbilionovou podporu ekonomiky

Berlín - Evropská unie má v plánu nalít do ekonomiky 130 miliard eur, tedy v přepočtu asi 3,3 bilionu korun, aby kompenzovala nepříznivé dopady finanční krize. Uvedl to dnes německý ministr hospodářství Michael Glos. Krize dolehla na Evropu překvapivě tvrdě - největší německá i britská ekonomika se propadly do recese a stáhly s sebou i eurozónu. Evropská unie jako celek se statistické recesi vyhnula jen díky stále relativně silnému růstu HDP v nových členských zemích.

Podle Glose by na stotřicetimiliardový balík měli přispět všichni členové unie bez rozdílu částkou odpovídající jednomu procentu jejich hrubého domácího produktu. „Každý by měl splnit tento jednoprocentní cíl,“ řekl ministr v rozhovoru pro německou televizní stanici n-tv.

Komise skoupá na slovo 

O plánech EU na podpůrný balík pro ekonomiku v hodnotě 130 miliard eur informovalo také internetové vydání týdeníku Spiegel. Podle jeho zdroje by měla Evropská komise tento plán dokončit příští středu. Evropská komise se k informacím z obou zdrojů staví rozpačitě. Podle mluvčího EK Johannese Laitenbergera zatím nepadlo žádné rozhodnutí o rozsahu či podrobnostech. Ty by měly být zveřejněny příští týden.