Švýcarsko šokovalo: Snížilo úroky na jedno procento

Curych - Švýcarská centrální banka dnes šokovala trh. Snížila úrokové sazby o polovinu na jedno procento. Chce tak povzbudit domácí ekonomiku před zpomalením způsobeným globální hospodářskou a finanční krizí. Ke snížení se švýcarský regulátor rozhodl od vypuknutí krize v polovině září již podruhé.

„Mezinárodní ekonomické podmínky se znatelně zhoršily, což přináší větší riziko zřetelného zpomalení ekonomické aktivity ve Švýcarsku v příštím roce,“ vysvětlila své rozhodnutí švýcarská centrální banka. Analytici sice snížení úroků ve Švýcarsku předpokládali, nečekali ale, že se pro ně banka rozhodne dříve než na prosincovém jednání. Snížení sazeb nasvědčoval nepříznivý vývoj švýcarské ekonomiky.


„Šokující snížení sazby o jeden procentní bod přišlo po řadě nepříznivých údajů o švýcarské ekonomice,“ vysvětlila analytička Saara Tuuliová ze společnosti 4Cast Limited. Upozornila například na říjnový pokles exportu, který je ve Švýcarsku obvykle motorem hospodářského růstu.

Švýcarsko již od vypuknutí finanční krize snižovalo úroky jednou, a to na začátku října v koordinované akcii USA, některých evropských států a Číny. Úroky tehdy švýcarská centrální banka srazila o půl procentního bodu.