Topolánek rýpe do zelených – jádro místo obnovitelných zdrojů

Praha - Evropská unie by se měla namísto orientace na zemní plyn a obnovitelné zdroje elektřiny zaměřit spíše na rozšiřování jaderné energetiky. Právě jaderné elektrárny totiž neprodukují skleníkové plyny, a jsou tudíž šetrné k ovzduší a zároveň je jejich provoz ekonomicky výhodný a nezvyšuje závislost EU na třetích zemích. Řekl to dnes premiér Mirek Topolánek na zahájení Fóra pro udržitelný rozvoj.

Úspory ano, plyn a obnovitelné zdroje ne 

Další úspěšnou cestou rozvoje, kterou by se měla Evropa vydat, jsou podle Topolánka úspory energie. Naopak za nepřijatelná označil řešení sázející na plynové elektrárny, obnovitelné zdroje nebo na technologii na skladování CO2, kterou v poslední době rozvíjí hlavně Velká Británie. Podle premiéra je jejich nevýhodou hlavně vysoká cena, která by měla v konečném důsledku vliv na peněženky odběratelů. Zemní plyn by se pak musel do Evropy dovážet, což by zvýšilo energetickou závislost sedmadvacítky. „Uvědomuji si, že všechna tato řešení jsou brána velice vážně. Přesto, či spíše právě proto před nimi velice vážně varuji,“ zdůraznil.

Topolánek tak narazil na připravovaný energeticko-klimatický balíček EU. Ten počítá se snížením emisí o pětinu do roku 2020, ve stejné době by pak podle současné představy Evropské komise měly obnovitelné zdroje produkovat 20 procent elektřiny vyrobené v unii.

Mirek Topolánek:

„Skutečně ekonomicky výhodná opatření jsou ta, která kromě okamžitého zisku šetří energii a brání budoucím škodám. A skutečně ekologicky výhodné projekty jsou ty, které kromě okamžitého snížení emisí nesnižují ekonomický výkon a nezvyšují zbytečně náklady.“

Jednostranné snížení emisních limitů spojené podle premiérových slov s „brutálním“ náběhem aukcí povolenek, se kterým se počítá od roku 2013, nepomůže podle premiéra ovzduší, protože pak se k EU další země nepřidají a evropské snížení o pětinu vyrovná a překoná nárůst emisí v Číně.

Energetika - priorita českého předsednictví

Česko dostane možnost významně ovlivnit energetickou politiku EU v první polovině příštího roku, kdy bude předsedat Radě EU. V jeho rámci je rozvoj energetiky dokonce jednou ze tří priorit. Topolánek přitom doufá, že unie schválí klimatický balíček už na prosincovém jednání Evropské rady, tedy ještě v době, kdy v čele unie stojí Francie. Českým tématem by se pak následně stala energetická bezpečnost, švédské předsednictví se chystá na energetickou efektivitu. „Společně tak pokrýváme celou problematiku spojenou s energetikou: snižování emisí, udržitelnost a bezpečnost dodávek a ekonomickou efektivitu,“ shrnul.