Češi se o svůj blahobyt nebojí, finanční krize ho prý neohrozí

Praha - Většina Čechů si nemyslí, že by finanční krize v příštím roce nějak zásadně zhoršila jejich finanční situaci. 66 procent české populace předpokládá, že se jim v příštím roce povede stejně dobře, nebo dokonce lépe než letos. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti STEM/MARK.

Přes 80 procent Čechů si myslí, že se finanční krize odrazí především v růstu cen. Krachů velkých podniků a bank se naopak Češi příliš nebojí, v průzkumu je jako hrozbu zmínila pouze necelá třetina dotázaných.


Růžové brýle ale Češi na očích nemají

I přes mírný optimismus si Češi nemyslí, že situace bude bezproblémová a růžová. Velká část dotázaných se bojí například toho, že úvěry a hypotéky budou mnohem méně dostupné, než tomu bylo doposud.

Respondenti rovněž připouští, že budou muset začít šetřit. Překvapivě ale většina z nich nechce krátit výdaje na běžné nákupy, například potravin, šetřit chce spíše na energiích. Škrty v jejich financích by se podle průzkumu měly projevit také ve snížení nákladů na dovolenou. Řada z nich chce raději odložit cesty do zahraničí.

Vláda by měla snižovat výdaje

Za nejrozumnější krok v boji se světovou hospodářskou a finanční krizí považuje 86 procent Čechů snižování rozpočtových výdajů. Překvapivě negativně se dívají na zvýšení garancí za bankovními vklady na 50 tisíc eur. 46 procent populace soudí, že vláda k němu přistoupila jen kvůli tlaku Evropské unie.