Lukoil by chtěl získat podíl v některé z českých rafinerií

Praha - Ruský koncern Lukoil, druhá největší soukromá naftařská firma na světě, má zájem o expanzi na českém trhu. Společnost uvažuje o získání podílu v některé z českých rafinerií, řekl prezident Lukoilu Vagit Alekperov v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. "Rádi bychom především získali podíl v některé z vašich rafinerií," řekl Alekperov. Prezident Lukoilu doufá, že by se časem mohla objevit možnost vstoupit do České rafinérské.

Podle deníku Alekperovi vadí, že firma prodává velkou část své ropy v surovém stavu. „Chceme se podílet na ziscích ze zpracování ropy i z prodeje ropných produktů,“ vysvětlil. Firma má rafinerie na Ukrajině, v Bulharsku a Rumunsku, letos v létě koupila za více než dvě miliardy dolarů 49procentní podíl ve druhé největší italské rafinerii ERG. Alekperov doufá, že se jeho koncernu podaří získat další zpracovatelské kapacity na evropské půdě ještě dále na západ.

V Česku se před časem spekulovalo o odchodu Shellu z akcionářské struktury České rafinérské. Kdyby se Shell skutečně rozhodl rafinerie opustit, měli by však předkupní právo na její akcie společníci - tedy Unipetrol a Agip, uvedly HN.

Lukoil bude jistotou pro ostatní akcionáře, říká Alekperov

„Nezapomeňte, že my jsme největším dodavatelem ropy do Česka, tedy i pro vaše rafinerie,“ řekl Alekperov. Kdyby Lukoil dostal možnost nakupovat, spokojil by se podle deníku i s menšinovým podílem České rafinérské. „Stačilo by nám nějakých 16 procent, jako mají ostatní akcionáři. Kdybychom byli jejich rovnocenným partnerem, byla by to jistota i pro ně. Mezi akcionáři by byl i jeden, který disponuje skutečnými zásobami ropy, navíc v Rusku, odkud je napojení ropovodem do České republiky,“ doplnil.

Lukoil je na českém trhu od roku 2006, kdy koupil od svého vlastního akcionáře, společnosti ConnocoPhillips, sítě čerpacích stanic celkem v šesti evropských zemích, včetně 44 benzinek v České republice.

Začátkem letošního roku získal také kontrakt na tankování letadel na pražském letišti v Ruzyni. V České republice ruský naftařský koncern zaměstnává celkem 570 lidí. Zdejší filiálka Lukoilu slouží zároveň jako centrála pro aktivity v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Belgii a Lucembursku.

Šéf Lukoilu pro střední Evropu Nazim Sulejmanov už před časem uvedl, že koncern chce svou českou síť čerpaček rozšiřovat a svůj dnes ani ne dvouprocentní podíl na trhu zvýšit alespoň na deset procent. Tím by se stal jedničkou v tuzemském prodeji pohonných hmot, předstihl by i domácí Benzinu. Prodej ropy ale není to jediné, co Lukoil v Česku zajímá.