Staré ruzyňské letiště bude možná prodáno už do konce roku

Praha - Staré ruzyňské letiště, na kterém přistávají VIP lety včetně státních návštěv a představitelů českého státu, je těsně před prodejem. Jižní terminál prodá ministerstvo obrany společnosti Letiště Praha. Ta by potom měla být v druhé polovině příštího roku jako celek privatizována. Ministerstvo chce napříště využívat k VIP letům letiště ve Kbelích, na němž ovšem nemohou přistávat velká letadla. Prodej kritizují někteří opoziční i koaliční zastupitelé.

Ministerstvo obrany se chce pokusit staré ruzyňské letiště prodat už do konce roku. Jednání se Správou Letiště Praha je prý na dobré cestě. „Jednáme o odkoupení Terminálu 4 do majetku Letiště Praha poté, co se transformujeme do akciové společnosti,“ řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

„Určitě je to majetek, bez kterého se Armáda ČR může obejít. Pro standardní případy letecké přepravy, a to i VIP činitelů, může sloužit letiště ve Kbelích,“ vysvětluje důvody k prodeji mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Problémem ovšem je, že ve Kbelích nemohou přistávat velká letadla, například Air Force One amerického prezidenta, který by mohl do Česka přiletět už v dubnu. Ministerstvo si proto chce i po privatizaci ponechat právo část prostor v Ruzyni dále využívat.

Podle účetních záznamů má staré ruzyňské letiště hodnotu kolem 50 milionů korun. Ministerstvo obrany ovšem připouští, že skutečná tržní cena může být výrazně vyšší.

Podle opozice i některých koaličních zákonodárců by armáda měla prodej zastavit. „Já si nedovedu představit, že prodáme letiště a cizinecká policie, kterou jsme pověřili zákonem, aby bránila českou zemi, si tak bude pronajímat za velké peníze část prostoru na Ruzyni,“ říká senátor za ODS Tomáš Kladívko.

Staré ruzyňské letiště slouží státu už více než 70 let, do provozu bylo uvedeno v roce 1937. Budova, která byla v době postavení jednou z nejmodernějších v Evropě, je pro svou architektonickou hodnotu státní kulturní památkou.