Honda snižuje pod tlakem slabé poptávky a silného jenu výrobu o 61 tisíc aut

Tokio - Automobilka Honda v letošním roce sníží výrobu o 61 tisíc automobilů. Může za to hlavně menší zájem zákazníků a posilující japonská měna. Jen obvykle posiluje v době krize, protože jakožto nízkoúročená měna slouží investorům, kteří mají averzi k riziku. Hondě ve druhém čtvrtletí klesly zisky téměř o dvě pětiny.

Nejvýrazněji chce Honda omezit výrobu v domácím Japonsku, její snížení se chystá ale i v Evropě a Spojených státech. „Tím chce předejít tomu, aby měla na skladě auta, o která není zájem. Poptávka po autech ve světě prudce poklesla, takže je to takový preventivní krok,“ říká šéfredaktor magazínu Auto 7 Jan Blažek.

Čistý zisk Hondy se ve druhém čtvrtletí propadl o dvě pětiny na 26 miliard korun. Ani budoucnost nevidí firma moc optimisticky, odhad celoročního zisku snížila skoro o pětinu.

Důvodem je také stále sílící japonský jen, ten japonské ekonomice podráží nohy celkově a v automobilovém průmyslu je to zvlášť zřetelné. Tento týden oznámila snížení výroby i největší japonská automobilka Toyota.