Kalousek: Ekonomická situace nevyžaduje mimořádné fiskální impulzy

Praha - Podle ministra financí Miroslava Kalouska si současný stav české ekonomiky nežádá žádné mimořádné rozpočtové výdaje. Finanční krize by se tak České republiky měla dotknout pouze sekundárně, a to snížením rychlosti hospodářského růstu. V případě zhoršení situace je prý však vláda připravena reagovat. Kalousek dále na dnešní tiskové konferenci oznámil, že vláda schválila novelu zákona o cenách a projekt na odstranění ekonomických zátěží.

„Český bankovní systém je stabilizován. Nehrozí žádná krize ani solventnosti, ani likvidity,“ prohlásil Kalousek. Současná krize bude mít podle Kalouska na českou ekonomiku pouze sekundární dopady, a to kvůli snížené poptávce v západní Evropě. Ta se do českého hospodářství podle ministra promítne snížením růstové dynamiky.

„Současná situace nevyžaduje žádné mimořádné fiskální impulzy,“ ujistil Kalousek s tím, že by šlo o čistou rozpočtovou ztrátu bez efektu. Ke zvýšení rozpočtových výdajů spolu se snížením daní a odvětvovou pomocí přitom minulý týden vlády zemí EU vyzval předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

V případě zhoršení situace ovšem Kalousek určitá rozpočtová opatření nevylučuje. Musela by však podle něj být rychlá, včasná, cílená a dočasná.

Výjimka pro letecké společnosti

Vláda dále schválila novelu zákona o cenách, která ukládá prodejcům povinnost uvádět pro spotřebitele konečné ceny. Diskutovaná výjimka byla nakonec udělena cestovním kancelářím, respektive leteckým společnostem. Vzhledem k volatilitě cen paliv a evropské legislativě totiž vláda nemůže letecké přepravce ke zveřejnění fixních konečných cen nutit.

Cestovní kancelář podle kompromisního návrhu uvede konečnou cenu, ale upozorní klienta na to, že může dojít ke korekci. Tu je CK povinna klientovi oznámit 20 dní předem. Podle Kalouska návrh posiluje právní jistotu spotřebitele a omezuje možnost jeho oklamání.

Vládou také prošel koncesní projekt na odstranění ekonomických zátěží jednou velkou státní zakázkou. Bez toho, aby Česká republika vypsala výběrové řízení a našla koncesního partnera, nebyla by podle Kalouska schopna do roku 2015 dostát v této oblasti svým závazkům. Tendr kritizuje například nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce a zbytečně velkým nákladům při takovém způsobu odstranění ekologických škod.

Přistávající letadlo
Zdroj: ČT24