Evropská komise zvažuje zásah proti vysokým cenám energií

Brusel/Praha - Evropská komise přemýšlí o tom, že by zasáhla proti nepřiměřenému růstu cen energií. Vyplývá to z návrhu opatření ke zmírnění dopadů globální hospodářské a finanční krize. Dokument je zatím pouze neoficiální, závazné stanovisko představí komise ve středu. Maximum v boji se zdražováním energií se snaží podle slov premiéra Mirka Topolánka (ODS) dělat i česká vláda, s energetickými giganty však může jen vyjednávat.

„Komise plně využije nástroje, které má k dispozici pro zásahy na vnitřním trhu a proti porušování hospodářské soutěže, v případě, že výši cen nebude možné ospravedlnit,“ uvádí komise v návrhu. Týká se to podle ní zejména nepřiměřeného nárůstu cen energií, ale také například zdražování potravin. Ke stejnému postupu zřejmě komise, která funguje i jako antimonopolní úřad Evropské unie, vyzve i jednotlivé členské státy.

Ceny energií rostou i v Česku

Rychlý růst energií trápí i Českou republiku. Domácnosti, kterým dodávají elektřinu ČEZ nebo Pražská energetika, za ni od ledna příštího roku zaplatí o 9,9 procenta více než letos, což se nelíbí nejen spotřebitelům, ale i Hospodářské komoře. „Zvyšování cen elektřiny je nehorázné a téměř sprosté vůči všem spotřebitelům, kteří se nemohou nijak bránit a elektřinu potřebují,“ zdůraznil prezident Hospodářské komory Petr Kužel, podle kterého neexistuje k růstu cen energií žádný racionální důvod.

Česká vláda tvrdí, že již v boji se zdražováním energií dělá maximum. „U ČEZu se podařilo, a to je dobrá zpráva pro spotřebitele, ten původní návrh snížit o 50 procent,“ řekl ke zdražování Mirek Topolánek. Dodal, že se ještě chystá jednat například s představiteli společnosti RWE, která v České republice distribuuje zemní plyn.

Horko kvůli cenám energií je také na Slovensku

Slovenská vláda je v řešení zdražování energií ještě dál než ta česká, dokonce se již rozhodla k činům. Začátkem listopadu schválila zákon, který státu umožní více zasahovat do cenové politiky energetických podniků. Ještě o několik měsíců dříve - v srpnu - premiér Robert Fico dokonce pohrozil energetickým gigantům vyvlastněním, pokud budou ceny nepřiměřeně zvyšovat.