Odbory jednají o dopadech finanční krize na zaměstnance

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes zahájí jednání na dvoudenním sjezdu v hlavním městě. Hlavním tématem, o kterém budou zástupci odborářů jednat, jsou očekávané dopady globální krize na české zaměstnance. Dalším hlavním tématem jednání bude nový vládou připravovaný zákoník práce, s jehož záměry zatím odboráři nesouhlasí.

Dopady krize už začali pociťovat lidé pracující v automobilovém průmyslu. Kopřivnická Tatra v pondělí oznámila zrušení více než 800 zaměstnanců. Potíže ale mají také dodavatelské firmy. Příkladem může být třeba největší moravskoslezský výrobce autodílů, novojíčínský Visteon Autopal, který do února plánuje zrušení 300 z celkových 4 tisíc pracovních míst.

Dopady finanční krize do české ekonomiky by přitom mohly být horší, než se původně předpokládalo. Mězinárodní měnový fond v pondělí zveřejnil makroekonomickou prognózu, ve které Česku pro rok 2009 předpovídá růst hrubého domácího produktu nižší než dvě procenta, což je doposud nejpesimističtější předpoklad.

Štěch: Zaměstnavatelé by neměli tolik propouštět 

Tak výrazný pokles ekonomické aktivity by znamenal velký růst nezaměstnanosti. „Vypracovali jsme analýzu o poklesu zakázkové náplně už začátkem roku, předali jsme ji vládě, ale bohužel česká vláda se dosud tváří, jako by nás světová finanční krize měla minout,“ zdůraznil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch v rozhovoru, který ČT poskytl před dnešním jednáním. Odbory se přitom přiklání spíše k odhadu MMF než výhledu připraveném ministerstvem financí, které na příští rok čeká růst HDP o 3,6 procenta.

Nový zákoník práce 

Kromě dopadů finanční krize bude na programu dnešní odborové schůze také nový vládou připravovaný zákoník práce, s jehož záměry zatím odboráři nesouhlasí. Návrhy změn vadí zejména odborářům ze svazu Kovo. Nelíbí se jim především možnost výpovědi bez udání důvodu a propuštění zaměstnance při opakované krátkodobé nemoci.