Francie dostane brzy vlastní záchranný balíček, na ten evropský se teprve čeká

Paříž - Také francouzská vláda chystá masivní podporu domácí ekonomiky. Uvedl to dnes prezident Nicolas Sarkozy s tím, že poměrně rozsáhlý stimulační plán by měl být spuštěn nejpozději do deseti dnů. Jeho součástí mají být opatření na podporu automobilového a stavebního sektoru, jež byly obzvlášť tvrdě zasaženy současným zpomalením hospodářského růstu. Záchranné balíčky vyrůstají v Evropě v posledních týdnech jako houby po dešti. Čeká se na společný plán pro Evropskou unii, který má Brusel představit ve středu.

I přes problémy spojenými s dopady finanční krize francouzská ekonomika v uplynulém čtvrtletí příjemně překvapila. Hrubý domácí produkt ve třetím kvartále vzrostl 0,1 procenta poté, co v předcházejícím čtvrtletí zaznamenal 0,3procentní propad. Francie se tak vyhnula recesi, kterou jí mnozí předvídali a do které upadlo třeba sousední Německo.

Německo: 50 + 500 miliard eur 

Právě Německo, které je největší evropskou ekonomikou, už přitom hodnotu vlastního záchranného balíku zná. Kabinet spolkové kancléřky Angely Merkelové schválil injekci v hodnotě 50 miliard eur už začátkem listopadu. Peníze mají pomoci znovu nastartovat hospodářský růst a vytvořit až milion pracovních míst. Samostatnou kapitolou je pak chystaná podpora německých bank. Na tu vláda vyčlenila částku 500 miliard eur. Většina z těchto peněz je určena na garance bankovních vkladů.



Přestože na domácí půdě jak Sarkozy tak Merkelová ekonomiku stimulují, na konkrétních rysech případných celoevropských opatření se neshodují. Liší se v názoru na to, s jakou rychlostí a v jakém rozsahu je zapotřebí pokračovat v přijímání krizových opatření. Kýžené ovoce nepřinesla ani jejich pondělní schůzka v Paříži.

Unijní plán už ve středu

Na návrhu evropského podpůrného balíčku se zatím usilovně pracuje v Bruselu. Jeho konkrétní podobu chce Evropská komise představit ve středu. Do médií už prosákly informace o tom, že plán počítá vedle částky na pomoc hospodářství také s kroky na podporu zaměstnanosti a poptávky. Zvýšit by se měly také investice do výzkumu a vývoje, zejména pak do „zelených“ technologií a rozvoje infrastruktury.

Už dnes je však jasné, že schvalování společného postupu v boji s finanční krizí a hospodářskou recesí, to nebude napříč 27 státy tak jednoduché. Překážkou totiž nejsou jen francouzsko-německé rozpory, rozdílný pohled na věc mají také třeba Britové. Ti si našli vlastní cestu, domácí ekonomiku chtějí podpořit přechodným snížením DPH z 17,5 na 15 procent.