O prodeji Crystalexu bude jasno do konce týdne, zájem má 15 investorů

Nový Bor (Českolipsko) - O budoucnosti výrobce skla Crystalex v Novém Boru na Českolipsku by se mělo rozhodnout do konce týdne. Firma jedná s konkrétním zájemcem, který chce fungující výrobu převzít, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Crystalex je se svými 1 900 zaměstnanci největším podnikem sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která je od září kvůli nedostatku provozního kapitálu v insolvenčním řízení.

Před nároky věřitelů a úpadkem chrání Crystalex do konce roku moratorium, které umožnilo pokračovat ve výrobě. Podle ředitele skupiny Vlastimila Bažanta mají sklárny zakázky do konce roku, jejich objem je ale vlivem ekonomické krize zhruba o 15 procent nižší než před rokem.

Moratorium dalo majitelům a věřitelům čas najít východisko ze svízelné situace a najít pro sklářské podniky nové vlastníky. O podniky se podle MfD zajímalo asi 15 investorů. Byli mezi nimi zájemci z oboru i investiční fondy. V Crystalexu se už dolaďují finální podmínky a časový plán pro zahájení prodeje. „Na dolaďování se podílí management firmy, věřitelé, insolvenční správci, poradenská společnost. Dokončení prodeje se reálně předpokládá až v roce 2009,“ řekl mluvčí skupiny Karel Samec.


Aby ale skupina přežila, vyšli podniku vstříc i odboráři. Přistoupili na zmrazení mezd pro příští rok. Na letošní rok se přitom odboráři dohodli s vedením na zvýšení mezd ve skupině v průměru o 6,6 procenta. „Bereme to jako nutnost, že se teď o platech nemůžeme bavit,“ řekl deníku odborový předák Crystalexu František Kuric. Skláři se mohou navýšení platů dočkat až poté, co se ve firmě objeví nový majitel.

Skupina BCT je největším českým výrobcem užitkového skla. Ještě v srpnu zaměstnávala přes 5 tisíc lidí. Loni uspokojila zakázky za zhruba 5,5 miliardy korun. Zatímco mateřskou společnost BCT i dceřiné podniky Crystalex a Sklárny Kavalier chrání moratorium a dál vyrábějí, další dva výrobci, Sklo Bohemia a Sklárny Bohemia, jsou v úpadku, výrobu zastavili a většina jejich zaměstnanců už odešla.