Blížící se vstup do eurozóny zvedá Slovensku rating

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupeň A+. K posunu ji přimělo zlepšování konkurenceschopnosti země vyvolané blížícím se zavedením eura a odvážnými reformními aktivitami. Agentura zároveň potvrdila rating krátkodobých závazků Slovenska na stupni A-1.

„Ačkoli nadcházející vstup Slovenska do eurozóny sníží flexibilitu hospodářské politiky země, členství v eurozóně zmírní rizika platební bilance, a v důsledku toho podpoří investice,“ vysvětlila Standard & Poor's ve své zprávě. Zároveň ale také poznamenala, že Slovensko bude muset provést ještě další reformy ve veřejném sektoru zaměřené na strukturální nezaměstnanost, aby si udrželo vyvážený a udržitelný růst ekonomiky.

Slovensko hodnotila také Moody‘s

I další ratingová agentura - Moody's - dnes zveřejnila svou zprávu o Slovensku. Agentura hodnotí devizové i domácí závazky země známkou A‑1 a má pro ně pozitivní výhled. Moody's na Slovensku oceňuje především rychlé začleňování do evropských struktur a příznivé dluhové charakteristiky. Rizika, kterým by země mohla čelit, Moody's hodnotí jako nízká až velmi nízká.

„Za posledních deset let prošla slovenská ekonomika významnou transformací a díky nízkým mzdám, vysoké vzdělanosti a blízkosti ke středu Evropy těží ze značného přílivu zahraničních investic,“ řekl viceprezident a hlavní analytik agentury Moody's Dietmar Hornung. Současná ekonomická krize ale pro Slovensko určité riziko znamená.