Na Slovensku se začínají prodávat startovní eurobalíčky, mince v nich jsou ale zatím neplatné

Bratislava - Slovákům zbývá do výměny jejich národní měny za euro již poslední měsíc. A intenzivně se na to připravují. Ode dneška mají možnost koupit si tzv. startovní balíčky, které jim mají přechod na jednotnou měnu usnadnit. Balíček v hodnotě 500 slovenských korun, který je možné zakoupit na poště, obsahuje celkem 45 euromincí všech existujících nominálních hodnot. Zároveň dnes začne Národní banka Slovenska distribuovat do všech slovenských domácností zásilku s informacemi o ochranných prvcích eurových bankovek.

Odběr startovních balíčků nehodlá národní banka nijak omezovat. Na všechny Slováky se ale nedostane. Balíčků totiž nechala banka vyrobit pouze 1,2 milionu a další již objednávat nebude. „Výroba dodatečného množství startovních balíčků už není možná,“ upozornila členka bankovní rady Milena Koreňová.

Národní banka však zájem Slováků o startovací balíčky značně podcenila. Protože je někteří lidé nakupovali také jako vánoční dárky pro své blízké, na některých poštách došly již v dopoledních hodinách.

Mince v balíčku zatím nejsou platné

Mince zabalené ve startovacím balíčku mají jednu stranu speciální - typickou pro Slovensko. I když se mezi občany začnou dostávat již dnes, až do 1. ledna jsou neplatné. Zaplatit se s nimi před tímto datem nebude dát ani v zemích, které již euro využívají. Veškeré snahy zaplatit s nimi budou podle Koreňové považovány za placení falzifikátem.

Informační kampaň

Ode dneška začne slovenská centrální banka zasílat do domácností také zásilky s kartičkami informujícími o ochranných prvcích eurových bankovek. „Kartička má rozměry kreditní karty a pohodlně se vejde do peněženky,“ přiblížila tisková mluvčí Národní banky Slovenska Jana Kováčová. Kartičky mají Slovákům pomoci snáze odhalit případné padělky nové měny.

Jedna z mnoha částí informační kampaně, která má Slováky připravit na zavedení jednotné měny, se však příliš nevydařila. Byly jí konverzní kalkulačky, které národní banka distribuovala mezi občany do poloviny listopadu. Řada kalkulaček nefungovala vůbec nebo měla nastavený špatný kurz.

„Podle informací, co máme z infolinky, si na eurokalkulačky stěžovaly jeden až dva tisíce lidí,“ litoval šéf pracovního výboru národní banky pro komunikaci Martin Šuster, podle kterého je to však z téměř dvou milionů dodaných kalkulaček stále velmi dobrý výsledek.

Z europatnáctky bude eurošestnáctka

Slovensko se 1. ledna 2009 stane 16. členem eurozóny. Z nováčků, kteří vstoupili do Evropské unie stejně jako Česká republika v květnu 2004, bude již čtvrtou zemí, kde se bude platit společnou evropskou měnou. Našeho východního souseda předběhly ve sprintu k euru pouze Slovinsko, Malta a Kypr.