Firmy i lidé už se vzpamatovali ze zprávy o zdražení, začínají se připravovat

Praha - Na trhu s elektřinou začíná konkurenční boj. Po nepříjemném překvapení, kdy energetické firmy ohlásily skokové zdražování, se začínají firmy i lidé připravovat. Domácnosti se chystají především šetřit. Podniky jednají více s distributory a hledají, kdo jim energii dodá nejlevněji. Výrazné zdražení elektřiny přijde v příštím roce - na jihu Čech a Moravy až o 16,4 procenta. V příštím roce se také projeví odezva od domácností a firem.

Zdražení se dotkne nejen „obyčejných“ lidí, ale dopadne také na malé a střední podnikatele. Zvláště ve spojení se světovou finanční krizí. „Propouštět se zatím nechystáme. Spíše jsme zvažovali omezení výroby a budeme muset uzavřít část provozu,“ mluví o chystaných opatřeních například Aleš Havlíček, vedoucí brněnské pekárny.

Skokové zdražení přináší podle analytiků nový prvek - konkurenci na energetickém trhu, včetně individuálních nabídek. „Očekáváme, že v příštím roce více zákazníků změní dodavatele,“ potvrzuje mluvčí ČEZ Marek Sviták. Týkat se to bude nejspíše hlavně firem - jednotlivce od změn dodavatelů nejspíše odradí papírování a také skutečnost, že ušetřit by mohli - na rozdíl od firem - jen stokoruny.

„Jestliže jedna firma zvedne cenu o 9,7 procenta, druhá o 18 procenta, pak je to dost velký rozdíl. Samozřejmě, jak se bude trh s elektřinou vyvíjet, budou se zvětšovat i rozdíly,“ domnívá se ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Zdražení se stalo i politickým tématem - opozice vyzývá vládu k zásahu. „Vláda musí na tuto situaci reagovat a nepřipustit takové zdražování energie,“ prohlašuje například Římanův stínový kolega Milan Urban. Současný ministr podle svých slov chce diskutovat o tom, aby se malí a střední podnikatelé snažili více zapojit „do tvorby ceny pro sebe sama“.

Na přelomu roku podraží elektřina.
Zdroj: ČT24