Evropa omezí výlov tuňáků, vyhynutí se ale podle ekologů nevyhnou

Marakeš - Ekologové bijí na poplach! V evropských kuchyních oblíbená ryba z čeledi makrelovitých Thunnus thynnus by při současném tempu výlovu mohla dočista zmizet z vod Atlantiku a následně z obědních menu mnoha restaurací. Řešením je tak regulace výlovu přísnější než doposud. Na tom se shodli představitelé evropských zemí na konferenci v Maroku. Omezí strop odchytu tuňáků na 22 tisíc tun v příštím roce a až na 19,5 tisíc tun v roce 2010. Současný limit je až 28 tisíc tun syrové ryby. Ekologům a vědcům to ale nestačí.

Čtvrtina ryb, které by jinak byly chyceny, dostanou šanci na delší dobu reprodukce. Mnoha vědcům a ekologům to ale nestačí. Požadují minimální hranici u 15 tisíců tun rybiny. Současně se zlobí na rybáře, že si sice oficiálně stanovují cíle, v reálu je ale porušují. Ekologické organizace Oceana a WWF apelují na spotřebitele, aby konzumaci ryby omezili. Některé restaurace začaly stahovat tuňáka z nabídky. Eurokomisař pro rybolov Joe Borg se nechal slyšet, že se v regulaci více zaměří na přísnější dohled na rybáře.

V Marakeši došlo podle agenturních zpravodajů ale nejen ke sporu konzervationistů a rybářských velmocí jako Španělska a Itálie o zkracování lovné sezony nebo limitech výlovu. Severoafrické země Maroko nebo Tunis prý byly „vydírány“ vyspělými zeměmi možnou výměnou změkčení obchodních restrikcí v případě zemědělských plodin, pokud podpoří návrh Evropské komise.

Ekologické organizace varují, že dohoda z Marakeše znamená katastrofu pro Atlantik. „Místo, abychom zabránili kolapsu trhu s tuňákem, povzbudili jsme krátkodobě rybařské firmy. Vyhynutí tuňáka je tak jen otázka času, stejně jako krach celého průmyslu okolo,“ zlobil se například Xavier Pastor z evropského direktoriátu Oceanie.