Tlustý bez debaty nepustí daně ani na program sněmovny

Praha - Mimořádná schůze poslanecké sněmovny má začít po 14. hodině, daňové změny pro rok 2009 z pera Miroslava Kalouska se ale možná na program schůze ani nedostanou. Poslanec za ODS Vlastimil Tlustý požaduje debatu nad Kalouskovou "antireformou", nebojí se ani vyloučení z poslaneckého klubu. Původní úprava počítá s poklesem daně z příjmu na 12,5 procenta ze současných 15, měla by začít platit od ledna příštího roku. Ministr financí Kalousek ale nabízí sněmovně novelu, která sice prošla prvním čtením v září, ale jejímu pokračování sněmovnou dali poslanci už jednou stopku, když ji minulý týden ani nepustili na program. Dnes hrozí podobný scénář.

Kalousek by rád uvedl v život novelu, jejímž meritem je zachování 15procentní daně, ale snížení odvodů na pojistném o 1,5 procentního bodu. Ve finále tak státní kase zůstane o procento příjmů lidí více, než by tomu bylo bez novely. Dalším „bohulibým“ motivem změny je pomoc nízkopříjmovým skupinám.

Michal Doktor, poslanec ODS, si myslí, že vše je v rukou „rebelujících“ poslanců ODS - Ranince, Schwippela a Tlustého. Novela podle něj znamená snížení daní pro nejméně příjmové skupiny obyvatelstva a takovou on jistě podpoří. „Novela je špatný základ, není to ani rovná daň, navíc nejasnost superhrubé mzdy je podvodem na voličích,“ uvádí sociální demokracie a vyhlašuje, že novelu rozhodně nepodpoří.

Tlustý požaduje debatu

„Já Kalouskovu antinovelu, jak já jí říkám, nepodpořím. Zákonných 12,5 procenta byl dlouho hledaný kompromis, výsledek složitých dohod, a já tyto dohody nesmažu,“ shrnul svůj postoj Tlustý.

Tlustému ale hlavně chybí diskuze. „Pokud Kalousek s Topolánkem oznámí, že to bude tak, jak oni navrhují, a nebude prostor k diskuzi, pak říkám: Když nic, tak nic,“ pohrozil Tlustý s tím, že v takovém případě by nepodpořil ani vstup novely na jednání schůze. Sám jsem se pokoušel o svolání jednání nad novelou. „Pokud bude ochota ke kompromisu, já jsem ochoten ke kompromisu rovněž,“ hodil Tlustý rukavici.

A proč se mu novela nelíbí? „Kromě toho, že 1,5 není 2,5, jak bylo dohodnuto,“ jak uvádí, „navíc tu máme krizi a dokonce by bylo na místě uvažovat ještě o větších úlevách, 2,5 je minimum rozumného řešení,“ dodává.

Sněmovnou se spolu s veškerými debatami nad ekonomickými zákony nese „tklivá píseň“ krize. Každý ekonomický zákon se snaží alespoň v debatě s krizí počítat. „To, že je u nás ekonomická krize, už nikdo naštěstí nezakrývá, je férové přiznat, že krize přichází i do České republiky. Snižování daní je klasickou metodou pravicových stran, jak krizi čelit,“ upozorňuje Tlustý. „Ekonomiku můžete podpořit i tak, že peníze od lidí nevyberete a ulevíte lidem i podnikům tím, že je necháte u nich.“

Tlustý hraje i o poslaneckou příslušnost

Tlustému kromě ztráty ekonomického kreditu hrozí i ztráta poslanecké příslušnosti. Poslanecký klub ODS by měl dnes jednat o Tlustého vyloučení.

Vlastimil Tlustý

„Jestli mám být vyloučen z klubu za to, že bráním program, to bude pocta.“