Europoslanci budou diskutovat o záchranném plánu

Brusel - Europoslanci dnes budou diskutovat o záchranném plánu pro ekonomiku, který minulý týden navrhla Evropská komise. Ta chce na pomoc členským zemím zasaženým světovou finanční krizí uvolnit 200 miliard eur, což představuje asi 1,5 procenta ročního hrubého domácího produktu celé unie.

Záchranný plán má pomoci znovu nastartovat evropskou ekonomiku. Řada zemí, mezi nimi i Německo, které je největší evropskou ekonomikou, se totiž kvůli světové krizi propadla do recese. S hlubokou krizí pak zápasí například maďarská ekonomika.

Pomoc má podpožit zaměstnanost a část peněz má směřovat na zlepšení situace malých a středních podniků. Finančních injekcí se dočkají také evropské automobilky. Podle návrhu komise mohou získat 5 miliard eur na vývoj ekologických vozidel a budou mít možnost žádat o další půjčky od Evropské investiční banky. Plán podporuje také investice do výzkumu a vývoje, rozvoje infrastruktury či rozsáhlé partnerství veřejného a soukromého sektoru.

Takto rozsáhlý záchranný balíček zřejmě prohloubí rozpočtové deficity některých zemí nad tříprocentní úroveň, kterou povoluje unijní Pakt stability a růstu. Evropští úředníci nicméně již dříve uvedli, že pakt umožňuje překročit pravidla za výjimečných okolností, čemuž prý současná krize odpovídá.