Poděbradské Sklárny Bohemia jsou v konkurzu

Poděbrady - Městský soud v Praze dnes vyhlásil konkurz na Sklárny Bohemia z krachujícího holdingu Bohemia Crystalex Trading. Majetek předlužené firmy teď správce konkurzní podstaty postupně rozprodá a z výnosu uspokojí jednotlivé věřitele, kteří v řádném termínu, tj. do 21. listopadu přihlásili své pohledávky.

Věřitelé po zkrachovalém podniku požadují kolem 5,5 miliardy korun. Ředitel podniku Jaroslav Seifert i odborářský předák Jaromír Žatečka ale tvrdí, že by to ve skutečnosti mělo být mnohem méně. „To jsou celoholdingová čísla, věřitelé je uplatňují u každé sklárny,“ vysvětlil Seifert.  

Na tom, že konkurz bude pro předlužené sklárny nejlepším řešením, se jejich věřitelé shodli již včera. Soudce Pavol Pikna ho ale nestihl prohlásit, protože spěchal na další jednání.

V současnosti údajně existují čtyři zájemci, kteří by sklárny chtěli odkoupit. Žatečka prý ale ví jen o jednom - tím je majitel místního autosalonu Pavel Louda. Nikdo další se podle něj v podniku zatím neobjevil.

V cestě prodeji skláren stojí to, že se věřitelé zatím neshodli na tom, zda se mají sklárny prodávat vcelku, nebo po částech. Podle Žatečky by se sklárny jako celek prodávat nemusely. Okolo jsou totiž budovy, které s výrobou přímo nesouvisejí. Naopak Seifert tvrdí, že by prodej po částech nebyl správnou volbou.

Výroba ve Sklárnách Bohemia se rozjela v roce 1877. I když během své mnohaleté historie zažily několik přerušení provozu, výrobu se vždy i přes nepřízeň osudu podařilo obnovit.

Pavel Louda
Zdroj: ČT24