Snížení daní pro chudší prošlo i přes odpor Tlustého a opozice

Praha - Poslanecká sněmovna dnes pustila novelu zákona o dani z příjmu do třetího čtení, které proběhne příští týden. Novela má opravit chyby v předchozí verzi zákona, který sice počítal se snížením daňové sazby z 15 na 12,5 procenta, ale kvůli změnám v odpočitatelných položkách by se některým skupinám obyvatel daně zvýšily. Aktuální návrh ponechává sazbu na 15 procentech, ale počítá s úpravou slev na dani tak, aby byl daňový systém výhodnější pro lidi s nízkými příjmy.

Daňová reforma je důležitým pilířem rozpočtu, který dnes Poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení. Její nepřijetí by podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) sice znamenalo vyšší daňový výběr, ten by ale do státní pokladny přitekl na úkor nízkopříjmových skupin obyvatelstva. „I když by se těch 11 miliard velmi hodilo, tak bych toho trpce želel a nepřeji si to, protože bych je vybral od té chudší části obyvatelstva,“ řekl Kalousek České televizi.

Osud novely však zatím rozhodně jasný není. Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý se včera vyjádřil, že původní daňový návrh byl výsledkem složitých dohod, které nechce smazat. Nová verze zákona se mu nelíbí zejména kvůli změně kompromisní daňové sazby a snížení odvodů na sociálním pojistném jen o 1,5 procentního bodu. „Kromě toho, že 1,5 není 2,5, jak bylo dohodnuto, navíc tu máme krizi a dokonce by bylo na místě uvažovat ještě o větších úlevách. 2,5 je minimum rozumného řešení,“ řekl včera Tlustý. O osudu novely by se mělo definitivně rozhodnout příští týden.

Podnikatelé novelu vítají 

S novelou počítá také soubor vládních opatření proti světové finanční krizi, který včera představil premiér Mirek Topolánek. Novelu, stejně jako zbytek krizového plánu dnes přivítali zástupci podnikatelů. „Je pozitivním signálem, že se vláda rozhodla zabývat mimořádnými opatřeními, kterými chce čelit dopadům finanční krize. Vítáme snížení odvodů na zdravotní a sociální pojištění, tedy zlevnění ceny práce i snížení daně právnických osob na stejnou úroveň jako fyzických osob,“ prohlásil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

„Navržené snížení daně z příjmu až na 15 procent a snížení odvodů pojistného a zdravotního pojištění bude mít zásadní dopad na činnost a konkurenceschopnost českých firem,“ doplnil prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Objevil se další návrh na podporu podniků

Poslanec ODS Michal Doktor dále navrhl, aby daně z příjmů firem od roku 2010 klesly na 15 procent. Současně navrhl zrušit již od příštího roku daň z dividend. Jeho návrh vyvolal značný odpor opozice. Například předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že návrh je nezodpovědný a cynický.

Ministr Kalousek k návrhu řekl, že by přinesl propad příjmů státního rozpočtu v rozmezí od 25 do 30 miliard korun. Podle toho by se musely upravit i výdaje vlády. Dodal ale, že je to nejlepší způsob, jak zvýšit konkurenceschopnost českých firem.