Finanční krize znovu prodloužila odstávku ve Škodovce

Mladá Boleslav - Od posledního prodloužení vánoční odstávky v největší české automobilce Škoda Auto uplynul sotva týden a už vedení firmy přišlo s dalším oddálením spuštění výroby. Na dnešním jednání se se zástupci odborářů dohodlo, že kvůli propadu prodejů automobilů se výrobní linky rozjedou až 11. ledna.

Mladoboleslavská automobilka nebude na přelomu roku vyrábět déle než tři týdny - posledních čtrnáct dní v prosinci a prvních jedenáct dní v novém roce. Firma chce tímto způsobem snížit skladové zásoby, které jí začínají narůstat kvůli poklesu odbytu vyvolanému světovou hospodářskou a finanční krizí.

Škoda Auto pro letošek počítala s tím, že vyrobí nejméně 700 tisíc vozů. Kvůli zpomalení světového hospodářství však nyní odhaduje, že prodá maximálně 690 tisíc automobilů. Již dříve proto začala omezovat výrobu. Jen během dvou odstávek v září a v říjnu tak z jejích linek sjelo o 13 tisíc vozů méně, než bylo původně plánováno.


Problémy s odbytem trápí automobilky po celém světě a přelévají se i k jejich dodavatelům, například do textilního průmyslu. Poptávku po nových automobilech snižují obavy spotřebitelů z dalšího ekonomického vývoje, což je nutí odkládat nákupy statků dlouhodobé spotřeby, mezi které patří i auta.