V USA a Kanadě v listopadu ubylo nejvíce pracovních míst za desítky let

Washington/Ottawa - Na pracovním trhu v Severní Americe nastaly krušné časy. Ve Spojených státech se minulý měsíc propadl počet pracovních míst o 533 tisíc a zaznamenal nejhlubší pokles za posledních 34 let, v Kanadě ve stejném období ubylo 70 600 míst, což bylo nejvíce za více než čtvrtstoletí. Míra nezaměstnanosti se v obou zemích shodně zvýšila, a to na 6,7 procenta v USA a 6,3 procenta v Kanadě.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických je v současnosti nejvyšší od roku 1993 a úbytek pracovních příležitostí byl v listopadu mnohem vyšší, než se čekalo. Ekonomové očekávali ztrátu zhruba 340 tisíc míst.

Dnešní údaje ministerstva práce USA jsou dalším šokem pro finanční trhy a ukazují, že recese největší světové ekonomiky má na americký trh práce stále horší dopad. Vývoj nezaměstnanosti je totiž klíčovým měřítkem dopadů recese na obyvatele. Od počátku roku už americký trh práce ztratil téměř dva miliony příležitostí.

Richard Yamarone, hlavní ekonom Argus Research:

„Horší to již být nemohlo. Ekonomika se zhroutila a přešla do volného pádu.“


„Trh práce, který je pro ekonomiku klíčový, se nachází v kritické situaci a v následujících měsících je možné očekávat další pokles pracovních míst,“ upozorňuje analytik Josef Novotný na to, že se chystají propouštět tři největší americké automobilky a míra nezaměstnanosti v následujících měsících zřejmě přesáhne 7 procent.

Nezaměstnanost trápí i Kanadu

Kanadská míra nezaměstnanosti se v listopadu zvýšila o 0,1 na 6,3 procenta a v ekonomice ubylo přes 70 tisíc pracovních míst. Analytici sice očekávali zvýšení nezaměstnanosti až na 6,4 procenta, ale ztrátu pouze 25 tisíc míst.

„Velké zúčtování s kanadskými pracujícími začíná,“ uvedl hlavní ekonom společnosti BMO Capital Markets Sal Guatieri, podle něhož jde jen o začátek vlny propouštění v Kanadě.

Zesílilo tak očekávání, že kanadská centrální banka sníží příští týden úroky, pravděpodobně o půl procentního bodu. Zřejmě se také prohloubí politická krize v Ottawě. Nepříznivá čísla přišla v době, kdy premiér Stephen Harper rozpustil do konce ledna parlament, aby zabránil pondělnímu hlasování o nedůvěře jeho vládě.

Americký dolar posílil vůči kanadskému 

Kanadský dolar na špatné zprávy reagoval oslabením vůči svému americkému protějšku, jelikož se v době nejistoty investoři uchylují k velkým měnám, zejména k jenu a dolaru. „Čím horší data, tím větší nedůvěra a tím lépe pro dolar,“ míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Kurz kanadského dolaru klesl na 1,2847 CAD/USD z předchozích 1,2826 CAD/USD.