V Japonsku zkrachovalo nejvíc firem od druhé světové války

Tokio - Japonská ekonomika naplno pociťuje dopady světové finanční krize. V listopadu zkrachovaly tři desítky firem s akciemi na burze, což znamená nový poválečný rekord v této smutné statistice. Už ve druhém čtvrtletí se největší asijská ekonomika propadla do recese.

Krize nesvědčí zejména stavebním firmám, které stojí za většinou listopadových bankrotů v Japonsku. Celkem zkrachovalo 30 velkých akciových společností, představuje to nové maximum od roku 2002, kdy velké banky odepisovaly nedobytné úvěry a 29 velkých podniků s veřejně obchodovatelnými akciemi skončilo.

Podle agentury Tokyo Shoko jsou nyní finanční krizí nejvíce ohroženy malé a střední podniky, kterým banky na rozdíl od velkých korporací neuvolnily úvěrovou politiku. 

Japonská ekonomika v recesi 

Japonsko spadlo do hospodářské recese ve druhém čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt země snížil o pětinu procenta. Revizi těchto dat zveřejní Japonsko v úterý. V předchozím čtvrtletí se výkon japonského hospodářství snížil o 0,9 procenta, což byl největší pokles za sedm let.