Slovensko snížilo klíčovou úrokovou sazbu na úroveň eurozóny

Bratislava - Bankovní rada slovenské centrální banky dnes snížila klíčovou úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 2,5 procenta. Hlavní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň v historii samostatného Slovenska a opět se dostala i na úroveň shodnou s eurozónou, která nechala sazby spadnout minulý týden.

Důvodem snížení úroků není ani tak globální finanční krize, ale spíše nutnost mít shodné sazby s eurozónou. Slovenského finančního sektoru se globální finanční krize rozsáhleji nedotkla. Banky, na rozdíl od finančních domů v západní Evropě, nečelí nedostatku likvidity a vzájemné nedůvěře.

Národní banka slovenska dnes neupravila jen hlavní sazbu, ale i další úroky. Jednodenní sterilizační sazbu, kterou se úročí volné peníze komerčních bank uložené na účtech centrální banky, snížila o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Ve stejném rozsahu klesla i jednodenní refinanční sazba, za kterou si bankovní domy půjčují od centrální banky, a to na 3,5 procenta. Nové úrovně sazeb vstoupí v platnost od středy.