Poslanci dnes definitivně o rozpočtu a rovněž o zahraničních misích

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném, třetím čtení projednává návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem kolem 38 miliard korun. Koalice ale musí počítat s odporem opozice. Podle ČSSD není jasné, s jakým schodkem nakonec stát bude hospodařit. Zdá se, že koalice nebude pravděpodobně hlasy opozice potřebovat, neboť pro vládní návrh se chystá hlasovat i Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec. Poslanci dnes do rozpočtu prosadili zvýšení platů ve veřejném sektoru o 2,7 miliardy korun. Bouřlivá diskuse se očekává také kolem vyslání českých vojáků do zahraničních misí v příštím roce. Opozice protestuje především proti těm v Afghánistánu a Kosovu.

Vládní koalice věří, že pro návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem přibližně osmatřicet miliard, najde ve sněmovně dostatek hlasů. „Já tomu pevně věřím, pokud by rozpočet nebyl schválen, tak by Česká republika byla ve velkých problémech,“ předpokládá šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. „Neschválení rozpočtu znamená rozpočtové provizorium, což znamená jiné schéma čerpání prostředků ve výši jedné dvanáctiny a velmi výrazně ohrožuje čerpání evropských fondů,“ dodává náměstek ministra Eduard Janota. 

Opozice však s rozpočtem nesouhlasí, podle ní není založen na reálných číslech. „Ten rozpočet je chybný, není možné schvalovat rozpočet, který má fiktivní příjmy a fiktivní výdaje,“ vysvětluje postoj opozice nový šéf poslanců sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "ČSSD navrhovala vládě, ať ten rozpočet předělá v době, kdy to ještě bylo reálné, to jest v říjnu tohoto roku. Vláda to však odmítla, připomněl ve Studiu 6 Jan Mládek, expert sociální demokracie.

Po hlasování o rozpočtu mají zákonodárci v dnešním programu mimo jiné i návrh střednědobých výdajových rámců v letech 2010 a 2011, návrh rozpočtu fondu dopravní infrastruktury či fondu rozvoje bydlení na příští rok.

Dalším jablkem sváru budou zahraniční mise

Rozpočet ale není jediné téma, kde bude sněmovna těžko hledat shodu. Poslanci totiž nejsou jednotní ani v otázce zahraničních misí českých vojáků v příštím roce. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové chybí pro mise politická podpora opozice.

Plán misí pro příští rok odsouhlasila vláda v říjnu. Počítá s pokračováním mise KFOR v Kosovu a významným místem má zůstat i Afghánistán. Personál v provinčním rekonstrukčním týmu v tamní provincii Lógar by se měl podle vlády navýšit o dvě stě třicet osob. Stovka vojáků by v rámci operace Trvalá svoboda měla bojovat s příslušníky hnutí Taliban.