Na budapešťském letišti Ferihegy se stávkuje, cestující odlétají z Vídně

Budapešť - Na letišti v maďarském hlavním městě se stávkuje. Zaměstnanci mezinárodního letiště Ferihegy přerušili na neurčito práci, protože byli nespokojení s pracovními podmínkami a požadují novou kolektivní smlouvu. Cestující nejsou odbavováni a hromadí se v odletových halách, lety nabírají velká zpoždění. Aerolinky provizorně řeší situaci tím, že cestující přepravují autobusy na vídeňské letiště, odkud jim nabízejí náhradní lety.

Zaměstnanci společnosti Budapest Airport stávkují proti restrukturalizaci firmy, která plánuje rozsáhlé propouštění. Chtějí uzavřít novou kolektivní smlouvu, která by jim zároveň zachovala již vydobyté výhody.

Požadují zastavit omezování pracovních sil, lepší pracovní podmínky, méně přesčasů a novou kolektivní smlouvu. Letiště uvedlo, že stávka není vhodnou platformou pro jednání o nové smlouvě, a zdůraznilo, že zastavení strukturálních změn, které začaly v roce 2006, je nepřijatelné. Letiště, které loni vypravilo a přijalo 8,6 milionu cestujících, vlastní německá stavební skupina Hochtief.

Cestující by si měli situaci ohledně svých letů ověřit u konkrétní letecké společnosti. Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové bude budapešťské letiště své informace totiž ještě upřesňovat. Ranní let z Prahy podle ní zrušen nebyl, letadla však nabírají zpoždění.

Některe letecké společnosti přepravují své cestucící na letiště do Vídně, odkud vypravují náhradní lety. Takovou možnost ovšem nemá maďarská aerolinka Malev, jejíž domovským letištěm je právě Ferihegy, má tam proto všechny letouny. Je tak nucena rušit všechny své lety.

Stávka personálu budapešťského letiště nezůstane zřejmě jedinou, která zkomplikuje situaci v zemi. Již počátkem příštího týdne vyprší ultimátum, které dali vedení svého podniku železničáři a je pravděpodobné, že se provoz zastaví i tam.

Situaci v zemi vyhrotila finanční krize, která připravuje obyvatelstvo o místa, nutí vládu sahat na platy státních zaměstnanců a soukromé firmy šetřit, kde se dá. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes v souvislosti s tím upozornil, že o práci může přijít až 100 tisíc lidí. Zprávy o propouštění se množí každým dnem. Oznámili je už přední maďarští zaměstnavatelé, například výrobci elektroniky Sony a Foxconn nebo automobilka Suzuki.