Pomoc americkým automobilkám neprošla Senátem, hrozí velký krach

Washington/New York - V americkém Senátu v noci na dnešek zkrachovala jednání o státní pomoci upadajícímu automobilovému průmyslu. Poskytnutí nouzových úvěrů v hodnotě 14 miliard dolarů pro "velkou detroitskou trojku", tedy automobilky General Motors, Chrysler a Ford Motor, podmínili republikánští senátoři snížením platů zaměstnanců. Takovou možnost ovšem odmítly odbory. Výsledek jednání způsobil nervozitu na akciových trzích a americké cenné papíry oslabily. Index Dow Jones klesl o 196,33 bodu na 8565,09 bodu, tedy o 2,24 procenta. Index Nasdaq Composite spadl o 3,68 procenta na 1507,88 bodu.

Dohoda, kterou už ve středu schválila Sněmovna reprezentantů, byla blízko přijetí i v Senátu. Představitelé mocných odborů United Auto Workers ale při separátních rozhovorech s republikány odmítli jejich požadavek, aby se příjmy zaměstnanců amerických automobilek v příštím roce snížily na úroveň zaměstnanců japonských automobilek vyrábějících na americkém území, respektive tento požadavek chtěli splnit až v roce 2011.

Hodinová mzda je v amerických a japonských automobilkách zhruba stejná, ovšem zaměstnanci amerických podniků mají podstatně více dalších výhod, jako je penzijní pojištění nebo zdravotní péče i pro členy rodiny a důchodce. Celkové hodinové náklady amerických producentů proto ve výsledku představují 69 dolarů, zatímco v případě japonských podniků dosahují 48 dolarů.

Při hlasování získal návrh podporu 53 senátorů, k jeho přijetí ovšem bylo třeba alespoň 60 hlasů. Akcie General Motors spadly dnes ráno na frankfurtské burze o 48 procent a emise Ford Motor ztratila 30,8 procenta. O pomoci automobilkám se už letos v Kongresu zřejmě jednat nebude, je ovšem možné, že odcházející prezident George Bush uvolní na pomoc automobilkám část ze 700 miliard dolarů schválených v říjnu na záchranu finančního sektoru. Bílý dům v první reakci na hlasování oznámil, že zvažuje možnosti „ve světle zhroucení“ senátních jednání.

Krach automobilového průmyslu by zasadil ekonomice těžkou ránu

Americký automobilový trh se nachází v těžké krizi kvůli ekonomické recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům v důsledku finanční krize. V listopadu prodej automobilů včetně vozů zahraničních značek klesl meziročně o 36,7 procenta.


Ve velké trojce detroitských automobilek je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí a dalších 100 tisíc v dodavatelských podnicích. Podle oborových údajů je na automobilový průmysl navázáno každé desáté pracovní místo v USA. Krach autoproducentů by způsobil další úbytek pracovních příležitostí v době, kdy americký trh práce přišel od začátku letošního roku už o 1,9 milionu míst.

Výroba aut
Zdroj: ČT24