Cestování vlakem je ode dneška opět dražší

Praha - České dráhy (ČD) si ode dneška pro své cestující připravily nový jízdní řád, který jim nabízí více spojů, ale také si své služby nechají lépe zaplatit. Obyčejná jízdenka koupená u pokladny podraží o 2 koruny. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i pravidelní zákazníci drah využívající In-kartu nebo kilometrickou banku. Na druhou stranu se ale rozšíří množství možných slev na jízdném.

Kilometrická banka zdraží o 200 korun, bude tedy stát už 2 000 Kč. Za In-kartu si cestující připlatí 400 Kč. Podraží i zákaznická karta na tři roky, za kterou cestující nově zaplatí 990 Kč místo dosavadních 600 korun.

České dráhy nezapomněly ani na seniory a studenty. Lidé nad 70 let, kteří využívali toho, že se Senior pasem za necelých 600 korun mohou jezdit vlakem zdarma, za tento produkt nyní zaplatí 990 Kč. Studentům se 55procentní sleva na jízdném sníží na 45 procent. Mění se ale i ceny celé řady dalších produktů. Kompletní nový ceník je možné najít na internetových stránkách Českých drah.

Dráhy nabídnou i nové slevy

Cesta vlakem se ale nebude jen zdražovat, státní podnik připravil pro své klienty i celou řadu nových slev. Levněji například cestujícího vyjde, když si místo u pokladny koupí jízdenku přes internet. „Jízdenka zakoupená na internetu bude levnější než u pokladny, a to o tři procenta, to znamená, že lístek, který by stál u pokladny sto korun, na internetu bude jen za devadesát sedm,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí ČD Ondřej Kubal. Další slevu může zákazník získat bezhotovostní platbou. Slevy se sčítají, takže může ušetřit celkem 6 procent.

Dráhy jsou automatem na zdražování  

České dráhy letos upravují jízdné již podruhé. Ceny zvedaly kvůli drahé naftě a elektrice již v polovině června. Nejvíce to tehdy pocítili stálí zákazníci, zejména ti, kteří využívali kilometrickou banku. Jeden kilometr cesty zdražil na 90 haléřů, celkem tedy za knížečku, která je opravňovala k proježdění 2 000 kilometrů, zaplatili 1 800 korun místo 1 600. Teď jim dráhy cenu zaokrouhlily na rovnou korunu za kilometr.

Státní podnik České dráhy každoročně vykazuje ztrátu. Kumulovaná ztráta od jeho založení v roce 2003 do 30. června 2006 dosáhla v divizi osobní dopravy 10 746 milionů korun a neustále se zvyšuje. I když se České dráhy snaží zdražování jízdného kompenzovat vyšší kvalitou poskytovaných služeb, cestující stále často nejsou spokojeni.

Zaměstnankyně společnosti Yahoo
Zdroj: ČT24