V listopadu klesaly ceny v USA ještě rychleji než v říjnu

Washington - Světová finanční krize zlevňuje zboží a služby v amerických obchodech. Po říjnovém snížení o 1 procento se v listopadu index spotřebitelských cen ve Spojených státech propadl o 1,7 procenta, což představuje nejprudší propad tohoto ukazatele od roku 1947, kdy se začal pravidelně sledovat.

Listopadový pokles spotřebitelských cen v Americe byl prudší, než očekávali analytici. Ti počítali se snížením maximálně o 1,2 procenta. „Myslím, že jsme v deflační spirále, která bude pravděpodobně pokračovat v průběhu větší části roku 2009,“ prohlásil v reakci na aktuální data šéf sekce státních dluhopisů v Jefferies & Co Thomas di Galoma.

Propad táhly především energie, které v listopadu zlevnily o 17 procent, a zdvojnásobily tak říjnový pokles. Levnější byly ale také potraviny a zdravotní produkty. Růst cen naopak statistici zaznamenali u elektroniky, automobilů a realit.


Index spotřebitelských cen ve Spojených státech za jedenáct měsíců letošního roku vykazuje ještě mírný růst - o 0,7 procenta. Inflace je však dramaticky nižší než v roce 2007, kdy se ceny zboží a služeb v nejvýznamnější ekonomice světa zvedaly 4,1procentním tempem.