Po zdražení jízdného si České dráhy nachystaly zvýšení platů

Praha - Hospodaření Českých drah je pravidelně ve ztrátě. Kvůli rostoucím nákladům firma také často zvyšuje ceny jízdného - naposledy tuto neděli. I přes potíže ale nezapomíná zvyšovat mzdy zaměstnanců. V příštím roce průměrný plat u drah vzroste o 4 procenta, a to i přesto, že se predikce pro příští rok počítají s výrazným zpomalením inflace.

Tarifní složka mzdy, která tvoří zhruba 80 procent mzdy železničářů, vzroste podle dnes uzavřené kolektivní smlouvy v roce 2009 o 4,8 procenta, průměrná mzda tak poskočí o čtyři procenta a překročí tak částku 26 tisíc korun. „Myslím, že díky této dohodě budou naši lidé dobře ochráněni proti případným dopadům světové hospodářské krize,“ pochválil krok firmy její generální ředitel Petr Žaluda.

S dohodnutým růstem mezd jsou spokojeni také odboráři. „Je to maximum toho, co jsme mohli dosáhnout, když se podíváme, jak vypadá ekonomika,“ řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

České dráhy zvyšují platy svých zaměstnanců i přesto, že jsou trvale ve ztrátě. Kumulovaná ztráta od jejich založení v roce 2003 do 30. června 2006 dosáhla v divizi osobní dopravy 10 746 milionů korun. ČD Cargo, kterého se zvyšování platů také týká, je sice ziskové, v důsledku finanční krize se ale hospodářská situace zhoršuje i jemu. Podle posledních odhadů by měl zisk carga klesnout na 650 milionů korun, zatímco podnikatelský plán počítal s výší 1,1 miliardy korun.

Zvyšování mezd nemá ani přílišnou oporu ve výši inflace. Podle prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vydané ještě před prohloubením finanční krize, která růst cen dále zpomaluje, by měla v roce 2009 klesnout na 2,9 procenta.

Platy u Českých drah rostly i v letošním roce. Zaměstnanci si polepšili o 7,6 procenta. Státní podnik v současnosti zaměstnává více než 29 tisíc lidí, akciová společnost ČD Cargo má přes 11 tisíc pracovníků.