Vláda schválila dodatečnou miliardu pro zemědělce

Praha - Zemědělci se definitivně mohou těšit na miliardu korun z rezervního fondu ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy, kterou jim v říjnu slíbil premiér Mirek Topolánek. Podle mluvčího ministerstva zemědělství dal v úterý kabinet uvolnění těchto peněz zelenou.

Peníze z rezervního fondu jsou určeny především na přímé platby a na dofinancování Programu rozvoje venkova. „Vláda tímto krokem plní první část slibu, že se pokusí zmírnit dopady škrtů v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který jsem dal zemědělcům společně s premiérem Topolánkem,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Na zemědělství napřesrok o deset miliard míň

Na zemědělství počítá státní rozpočet pro příští rok s částkou 39,7 miliardy korun, což je o deset miliard méně než letos. Zemědělci požadují navýšení přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu, Rakousku či Francii. Navýšení by v říjnu odpovídalo částce 2,6 miliardy korun.

Rozpočet ministerstva zemědělství bude dodatečně navýšen o 771 milionů korun, z toho 499 milionů půjde na dorovnání přímých plateb, 272 milionů je určeno na Operační program rozvoj venkova.

Dalších 300 milionů korun získá Podpůrný garanční a lesnický fond, jehož hlavní činností je v současnosti dorovnávání úroků z úvěrů hlavně zemědělských a lesnických firem a finanční podpora pojištění podnikatelů.