ČNB opět zlevňuje úvěry

Praha - Členové rady České národní banky (ČNB) se snaží zabránit zpomalení hospodářství, jak jen to jde. Dnes se proto znovu rozhodli pro snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu. 2T repo sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 2,25 procenta. Česká národní banka tak následuje podobné kroky dalších světových regulátorů. Například ve Spojených státech již klíčová sazba spadla na 0,25 procenta.

Česká národní banka snižuje úroky proto, že se obává sílících dopadů globální finanční krize. V jejím důsledku hospodářství výrazně zpomaluje a největší skeptici hovoří dokonce o tom, že by česká ekonomika mohla upadnout do recese. Snižování sazeb rovněž nahrává oslabení inflačních tlaků, které počátkem letošního roku nutily centrální banku k naprosto opačné politice.

Snížení o půl procentního bodu je zcela v souladu s tím, co očekával finanční trh. Ještě významnějšímu uvolnění měnové politiky totiž brání oslabování české koruny, které musí ČNB ve svých rozhodnutích také zohlednit. Na druhou stranu se ale řada odborníků domnívá, že další snížení sazeb na sebe nenechá dlouho čekat. „Vzhledem ke zhoršující se situaci bude snižování sazeb pokračovat i v příštím roce. Očekáváme, že sazby během prvního čtvrtletí příštího roku poklesnou na hodnotu 1,75 procenta,“ předpověděl analytik společnosti Fio Josef Novotný.


Běžní žadatelé o úvěr snížení úroků zřejmě nepocítí

Stejně jako předchozí změnu úroků se ale dnešní snížení klíčové sazby do úroků u komerčních úvěrů zřejmě nepřelije. „Banky vnímají zvýšené riziko související se zhoršující se hospodářskou situací a chtějí mít větší záruku proti tomu, že by mohly mít ztráty ze špatných úvěrů,“ popsal důvody rigidity bankovního sektoru analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Od posledního snížení úrokových sazeb v Česku uplynul sotva měsíc. 6. listopadu se centrální banka rozhodla povzbudit domácí finanční trh i ekonomiku posunem úrokových sazeb o 0,75 procenta, čímž řadu odborníků značně zaskočila.

Poslední snižování úrokových sazeb ČNB
Zdroj: ČT24/ČNB