OPEC rekordně omezil těžbu, ropa přesto klesla až pod 40 dolarů

Oran (Alžírsko) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes rozhodla o snížení těžebního limitu o rekordní jednorázový objem 2,2 milionu barelů denně. Ropný kartel tím reaguje na propad cen ropy v důsledku výrazného poklesu světové poptávky. Od září OPEC snížil produkční limit včetně dnešního kroku o 4,2 milionu barelů denně. Na další omezení limitů reagoval trh zpočátku rozpačitě, poté ovšem došel k závěru, že rozhodnutí ropného kartelu nebude stačit k vyrovnání propadu světové poptávky. Cena ropy dokonce na konci dnešního obchodování sestoupila poprvé po téměř čtyřech a půl letech pod hranici 40 dolarů za barel.

Cena americké lehké ropy klesla v závěru dne až na 39,99 dolaru za barel a pod 40 dolarů se dostala poprvé od 14. července 2004. Severomořská ropa Brent oslabila o 1,20 dolaru na 45,45 dolaru. 

Organizace OPEC v komuniké ze schůzky v Alžírsku oznámila, že její nový těžební strop bude proti zářijové skutečné úrovni produkce 29,045 milionu barelů denně nižší o 4,2 milionu barelů, tedy 24,845 milionu. Již před dnešním krokem OPEC od září snížil limit dodávek ve dvou krocích o zhruba dva miliony barelů denně.

Před schůzkou se očekávalo snížení o 1,5 milionu až dva miliony barelů, výsledné snížení je tedy o něco tvrdší. Podle analytiků však dnešní rozhodnutí nebude mít z krátkodobého hlediska na ceny ropy dopad, protože investoři již s určitým poklesem těžby počítali a promítli svá očekávání do cen ropy.

„Komoditní trh proto reagoval jen omezeně,“ komentoval analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Ropa zůstává pod tlakem propadu světové poptávky a cena amerického typu WTI po rozhodnutí dále klesla ke 43 dolarům za barel. V 18:00 SEČ už se ovšem barel prodával za zhruba 45,85 dolarů.

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák uvedl, že krok OPEC může pomoci alespoň krátkodobě stabilizovat cenu. Další vývoj na trhu může ovlivnit Rusko, které nedávno prohlásilo, že bude koordinovat své kroky v těžbě ropy s OPEC. „Pokud by také přistoupilo ke snížení těžby, potom bychom se mohli dočkat i růstu ceny,“ dodal Čermák. I samotný OPEC očekává pro příští rok první pokles světové spotřeby ropy za poslední čtvrtstoletí a další výrazné snížení poptávky po ropě.