Ceny ropy řídí výkon ekonomiky, ne OPEC, proto klesají

Londýn - Výrazné snížení limitu k těžbě ropy, k němuž tento týden přistoupila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), cenu ropy prakticky neovlivnilo. Trh se totiž fixuje na kolaps poptávky, který je naprosto zřejmý ve většině vyspělých zemí, proto také ceny ropy klesají i nadále. Shodují se na tom Mezinárodní agentura pro energii (IEA) i analytici. Navíc omezení těžby bylo dlouho dopředu očekávané, cena ropy tak dále klesá. Cena americké lehké ropy kolem 13:00 SEČ klesla o 2,64 dolaru na 33,58 dolaru za barel. Předtím se propadla až na 33,44 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od začátku února 2004. Severomořská ropa Brent nicméně podražila o 18 centů na 43,54 dolaru. Ruku v ruce s ropou klesají i ceny pohonných hmot.

Cenu ropy asi dnes chápe málokdo, v červenci stála skoro 150 dolarů za barel, aktuálně je pod hladinou 40 dolarů a výhled hovoří o stagnaci nebo dalším poklesu ceny.

„Cena se nezvyšuje, protože trh to snížení od kartelu OPEC očekával,“ řekl agentuře šéf IEA Nobuo Tanaka. Charakteristický je podle něj hospodářský útlum ve světě a růst zásob. „Globální ekonomika se zhoršuje a trh na to reaguje,“ řekl. Současná cena ropy tak podle něj vytváří alespoň prostor k tomu, aby se ekonomika mohla nadechnout.

Ministři kartelu OPEC se ve středu dohodli na snížení celkového těžebního limitu o rekordní jednorázový objem 2,2 milionu barelů denně. Organizace v komuniké ze schůzky v Alžírsku oznámila, že její nový těžební strop bude proti zářijové skutečné úrovni produkce 29,045 milionu barelů denně nižší o 4,2 milionu barelů, tedy 24,845 milionu.

S ropou klesá i cena pohonných hmot. U tuzemských čerpacích stanic pokračovaly i minulý týden ve výrazném poklesu. Podle šetření českého statistického úřadu se průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 snížila o 53 haléřů na 23,87 koruny za litr. Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou byl levnější o 59 haléřů, u čerpacích stanic se za něj platilo 23,58 koruny za litr. Nafta zlevnila o 74 haléřů na 26,16 koruny. Zlevnil i zkapalněný plyn LPG. Ve srovnání s předchozím týdnem klesla jeho cena o 26 haléřů na 14,50 koruny za litr.