Najít 15 miliard na pokrytí propadu v příjmech rozpočtu nebude problém

Praha - Ministerstvo financí by mělo bez větších komplikací najít ve státním rozpočtu na příští rok rezervy, které pokryjí až 15miliardový propad v příjmech způsobený nižším růstem ekonomiky, než na kterém ministerstvo schválený rozpočet postavilo. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Eduard Janota.

Pokrýt až 15miliardový výpadek v příjmech by ministerstvu měly pomoci škrty v provozních výdajích a rezervní fondy. Nelze ale opomenout ani nižší míru inflace, než na které je schválený rozpočet založen. „Předpokládáme, že průměrná míra inflace v příštím roce bude nižší než dvě procenta, zatímco my jsme ve výdajích v rozpočtu předpokládali zhruba úroveň tří procent,“ nastínil Janota, podle kterého by takto mohl stát uspořit řádově jednotky miliard korun.

Další významnou berličkou budou prostředky uspořené nevyčerpáním některých dotací z evropských fondů za roky 2004 až 2006. „Koncem letošního roku tyto programy končí a je tam určitá část prostředků, které nebyly vyčerpány a my je de facto zapojíme do financování v příštím roce,“ vysvětlil Janota.

Škrtům se ale ministerstvo financí přece jen nevyhne. Nechce ale podle Janoty v žádném případě ohrozit vládní priority jako vědu a výzkum a školství. „Chceme přihlédnout k tomu, jak resorty v minulých letech nedočerpávaly své rozpočty,“ naznačil náměstek kritérium, kterým se budou škrty v rozpočtu řídit.

Zároveň také potvrdil slova ministra financí Miroslava Kalouska o tom, že pokud si Česká republika udrží alespoň 2 až 2,5procentní růst hrubého domácího produktu, neměl by deficit státního rozpočtu překročit hranici 60 miliard korun. I tak je to ale výrazně více než 38,1 miliardy korun, se kterými počítá nyní schválený zákon.