Gandalovič chce oživit trh s mlékem intervenčními nákupy

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes přislíbil oživení tuzemského trhu s mlékem, a to podporou jeho intervenčních nákupů a exportu. Ministr chce také apelovat na zástupce obchodních řetězců, aby ve větším množství začali odebírat tuzemské výrobky. Gandalovič přislíbil i podporu poskytování záruk pro úvěry zemědělců, podpora mlékařů by měla přijít i s pomocí Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Podle viceprezidenta Agrární komory Pavla Novotného ovšem stále platí záměr protestovat v lednu proti údajně nízkým výkupním cenám mléka rozdáváním českých mléčných výrobků a letáků před provozovnami obchodních řetězců.

Novotný ale popřel, že by zemědělci plánovali sáhnout v lednu k blokádě silnic na protest proti kroku největší české mlékárny Madeta.

Největší tuzemský zpracovatel mléka Madeta dnes vypověděl smlouvu svému hlavnímu dodavateli, družstvu Jih. Od 1. dubna by Madeta chtěla uzavřít se zemědělci z Mlékařského a hospodářského družstva Jih, které sdružuje více než 200 zemědělských firem a družstev na jihozápadě Čech, novou smlouvu. Jih mlékárně zatím dodává denně okolo 650 tisíc litrů mléka, tedy zhruba polovinu její potřeby. Madeta chce snížit dodávky o 130 tisíc litrů.

Madeta vypověděla zemědělcům už druhou smlouvu. Od ledna chce mlékárna snížit o čtvrtinu výkup od Mlékařského a hospodářského družstva Střední Čechy, svého druhé největšího dodavatele. Konkrétně jde o 50 tisíc litrů mléka denně.

Prakticky se tak opakuje situace z konce loňského roku. Tehdy výpověď mlékárně podali právě producenti z družstva Jih. Nakonec se ale na ceně za komoditu, tradiční hlavní svár sporů, s jihočeským zpracovatelem domluvili.

Hrozí zhroucení trhu s mlékem

Na klesající výkupní ceny mléka si čeští farmáři stěžují již delší dobu. Současné ceny jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka. „Je tady obrovský problém, a tím je zhroucení trhu s mlékem,“ řekl už dříve prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce je příčinou nízkých výkupních, výrobních i prodejních cen mléka celosvětově stagnující trh.

„Zemědělci také požadují,aby se v rámci společné zemědělské politiky v Bruselu prosazoval i jejich požadavek při uplatnění čtyř procent z přímých plateb na dotace v sektoru mléko,“ dodala mluvčí Agrární komory Eugénie Línková.