Za sluncem vyrazí letos v zimě přes sto tisíc Čechů

Praha - Přestože zima zatím v plné síle neudeřila, ani teploty okolo nuly zpestřené občasným deštěm se stále více Čechům nezdají ideální. Roste proto počet těch, kteří se uprostřed zimy vydávají za sluncem na jih. Ani letošek v tomto ohledu, zdá se, nebude výjimkou. Na exotickou zimní dovolenou se chystá vyjet přes sto tisíc Čechů, většina z nich zamíří do Thajska.

Soudě při pohledu na statistiky cestovních kanceláří si Češi v posledních letech dovolenou strávenou uprostřed zimy na pláži u teplého moře doslova zamilovali. Jen v loňském roce vycestovalo v zimních měsících směrem na jih na sto tisíc lidí, o třicet procent více než v roce předcházejícím. „Původní odhady na letošní sezónu počítaly také s třicetiprocentním růstem, v tuto chvíli však odhadujeme nárůst někde kolem deseti procent,“ říká prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.

Nová česká móda - dovolená v tropech

Hlavním příčinou pomaleji rostoucího zájmu je světová finanční krize, která se už dotkla nebo dotkne také řady českých peněženek. Přesto však Česko jde proti proudu, třeba ve Spojených státech klesl zájem o letenky do exotických destinací na polovinu. Marketingový ředitel agentury NetTravel Petr Staněk to připisuje s výjimkou posledních týdnů příznivému kurzu koruny a rostoucímu počtu dostupných přímých letů do Karibiku a do Asie. „Stalo se také určitou módní záležitostí, že Češi létají v zimě na dovolenou za teplem,“ přiznává.

Tradičně nejvyhledávanější destinací zůstává Thajsko, kam loni vycestovalo zhruba 20 tisíc turistů s českým pasem. „Dvojkou je dlouhodobě určitě Kuba, pak následuje celá plejáda dalších zajímavých exotických destinací, jako je Dominikánská republika nebo i Spojené arabské emiráty,“ dodává Škrabánek. V poslední době roste také počet těch, kteří zakoupili některý ze zájezdů například na Fidži či ostrov Mauricius.

I čtvrt milionu za dovolenou pro jednoho

Zatímco počet zájemců o exotickou zimní dovolenou roste, její ceny se stávají stále příznivější. Dopřát si ji může každý, komu není líto zaplatit alespoň 25 tisíc korun. Češi se však při nákupu podobných zájezdů rozhodně nebojí utrácet. „Z našich zkušeností není výjimkou, že individuální cestovatel zaplatí čtvrt milionu korun za zájezd,“ zdůrazňuje Staněk.

Navzdory zhoršujícím se ekonomickým předpovědím zůstávají Škrabánek se Staňkem optimisty i ve výhledu na příští rok. Díky nedávnému zrušení víz do Spojených států by měl totiž vzrůst počet cestovatelů směřujících do amerických destinací jako Florida či Kalifornie. Právě ekonomická krize navíc srazila ceny v tamních restauracích a hotelích, a tak lze očekávat nárůst zájmu až o sto procent.