Česká vláda dává na pomoc chudším zemím čím dál méně peněz

Praha - Tuzemské nevládní organizace si stěžují, že stát, navzdory slibům, dává na humanitární a rozvojovou pomoc pořád méně peněz. Jejich propočty odhadují reálné sumy asi na půlku toho, k čemu se kabinet zavázal. Další problém vidí v tom, že chybí dlouhodobý výhled a koncepce. Čeští politici právě v poslední době slíbili kolem sedmdesáti milionů korun Palestině a skoro 160 milionů Gruzii, a to bez ohledu na to, že oficiální priority české rozvojové pomoci jsou přitom v osmi jiných zemích světa.

„Je to věc, ke které samozřejmě může docházet, ale ta rozvojová spolupráce by měla být hlavně dlouhodobá, mělo by tam vzniknout prostě partnerství,“ tvrdí Tomáš Tožička, odborník na rozvojovou problematiku.

Systém zahraniční pomoci kritizuje analýza, kterou vypracovaly nevládní organizace. Česko podle ní vynakládá na zahraniční rozvojovou pomoc v poměru k rostoucímu HDP stále méně peněz. V roce 2010 už to může být jen o něco málo víc než polovina původně plánované částky. Podle Petra Jelínka z České rozvojové agentury se zdá, že se Česku skutečně nepodaří dosáhnout těch závazků, které si ČR dala v roce 2005.

„Něco je v nepořádku. Prostředky, které jsou v krátkodobém horizontu plánovány, jsou vyčleněny na základě technického rozhodnutí ministerstva financí, ale chybí širší debata, mohli by jí iniciovat například poslanci,“ domnívá se ředitel organizace Člověk v tísni Petr Pánek.

S penězi na pomoc chudšímu světu ale šetří všechny země Evropské unie. I kritici přiznávají, že Česko výrazně pokročilo, rok působení například oslaví státní rozvojová agentura, která sdružuje všechny projekty pod jednou střechou. Společným úsilím několika institucí teď vzniká zákon, který by měl řešit koncepci rozvojové a humanitární pomoci. Do vlády by se měl dostat v polovině příštího roku.