Kubánská ekonomika zažila jeden z nejhorších roků od rozpadu SSSR

Havana - Kubánská ekonomika letos zažila jeden z nejhorších roků od rozpadu Sovětského svazu. Připustil to tamní ministr hospodářství José Luís Rodriguez. Kubánská vláda doufala, že díky státem řízené ekonomice unikne dopadům globální finanční krize. Ostrov ale během roku zasáhly tři hurikány, které způsobily škody za 10 miliard dolarů, a v kombinaci se zdražením dovážených potravin byl výsledný hospodářský růst zklamáním. Přesto však Rodriguez věří, že příští rok poroste kubánská ekonomika o 6 procent.

Ministři kubánské vlády ve svých projevech na závěr letošního zasedání tamního Národního shromáždění připustili, že růstová předpověď na příští rok je kvůli finanční krizi jen provizorní a neposkytli žádné detaily, jak růstu chtějí dosáhnout. Vyzvali jen k dodržování fiskální disciplíny, která by centrálně plánované ekonomice měla pomoci překonat hospodářské obtíže, jako obchodní deficit a odstraňování dopadů tří hurikánů. Deficit rozpočtu dosáhl letos 6,7 procenta HDP.

„Končící rok byl bez pochyby jeden z nejobtížnějších od počátku této speciální éry,“ prohlásil Rodriguez s odkazem na rozpad Sovětského svazu, který byl nejbližším ekonomickým partnerem „ostrova svobody“. Sovětský svaz Kubu do roku 1991 štědře dotoval, zatímco Spojené státy vůči zemi už 46 let uplatňují obchodní embargo.

Navzdory potížím vzrostla kubánská ekonomika v roce 2008 o 4,3 procenta, což je však jen něco přes polovinu avizovaných 8 procent. Kubu „drží nad vodou“ turistický ruch, který se v roce 2008 zvedl o 9,3 procenta až na 2,35 milionu turistů. Zvýšily se také exporty a produkce ropy a zemního plynu.

Naopak ceny nejdůležitější exportní komodity Kuby, niklu, spadly v letošním roce o 41 procent, zatímco ceny importů stouply v průměru o 53 procent. Kubánský prezident Raúl Castro ve svém projevu vyzval k úsporným opatřením včetně menších podpor pro dělníky a přísnějšího řízení, které by měly zemi z ekonomického poklesu vytáhnout.

Havanský hotel Nacional
Zdroj: ČT24