Rusko kvůli krizi překotně devalvuje rubl

Moskva - Rusko se snaží chránit svou ekonomiku před hrozící recesí devalvací své měny. Tamní centrální banka se pro ni dnes rozhodla již podeváté za tento měsíc. Od srpna tak ruská měna ztratila již téměř 19 procent hodnoty a ekonomové předpokládají, že devalvace není zdaleka u konce.

Rubl dnes oslabil vůči koši eura a dolaru až na 35,078 RUB/USD a stabilizoval se kolem 34,80 RUB. Je to asi 1,5 procenta, tedy zhruba 50 kopějek pod pátečním závěrem. Analytici odhadují, že v lednu bude rubl devalvován o dalších asi deset procent.


Centrální banka umožňuje rublu řízeně klesat již měsíc a půl a zatím uskutečnila 12 takovýchto postupných kroků. Ruská měna má od léta přirozenou klesající tendenci kvůli propadu cen ropy, na které je tamní ekonomika závislá, zhoršující se hospodářské situaci a odlivu investorů. Centrální banka se předtím snažila kurz měny podporovat a od léta na to ze svých rezerv vydala asi 100 miliard dolarů.

Úřady si vzhledem ke stále živým vzpomínkám obyvatelstva na finanční krizi a pád rublu v roce 1998 dávají pozor, aby rubl nepodléhal prudkým výkyvům, protože by to mohlo vyvolat hromadné přesuny úspor do cizích měn a pád domácí měny.