Slovensko: Nový rok s novou měnou

Bratislava - Silvestrovská půlnoc znamená pro naše východní sousedy více než jen konec roku 2008. Po šestnácti letech se totiž loučí s vlastní měnou. Místo korun budou nyní ve slovenských peněženkách cinkat eura. Slovensko se dneškem stává v pořadí šestnáctým členem eurozóny, a Slováci tak při cestě do patnácti unijních států nemusejí počítat s návštěvou směnárny.

Při silvestrovských oslavách mnoho lidí slavilo také příchod nové měny. Jako první si aktivní manipulaci s novou měnou vyzkoušeli zaměstnanci po celou noc otevřených barů a restaurací. Ačkoli bankomaty slovenských bank už po skončení nezbytné několikahodinové odstávky nebudou vydávat jiné bankovky než eurové, nemusí Slováci házet zbylé koruny do kamen. V obchodě jimi mohou platit až do 16. ledna, vráceno už však dostanou jen a pouze v nové měně. V oběhu je podle národní banky ještě kolem 77 miliard slovenských korun.

Rychlá slovenská cesta

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

K zavedení eura se Slovensko stejně jako třeba Česká republika zavázalo už při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Narozdíl od Česka se však slovenští politici shodli na nutnosti co nejrychlejšího vstupu do eurozóny a začali s jeho přípravami. Největší překážkou byla dlouhou dobu vysoká inflace, kterou si slovenská ekonomika vybrala jako daň rychlého růstu. Přesto se v roce 2007 zemi podařilo inflaci snížit pod požadovanou úroveň.

V posledních letech svého života se také slovenská koruna jako by snažila ukázat, že ještě neřekla poslední slovo. Podobně jako její česká kolegyně posilovala nebývalým tempem a Evropská komise tak musela dvakrát změnit tzv. centrální paritu, tedy difinitivní směnný kurz k euru. Místo původních 38,455 korun tak Slováci nakonec vyměnili euro za 30,126 Sk.

Slovensko nakonec splnilo všechna konvergenční kritéria, která jsou podmínkou pro přijetí společné měny. Letos v červnu tak mohli ministři i summit EU dát euru na Slovensku zelenou.

Euro vyhrává mezi Slováky  2:1

Ačkoli se ještě před rokem zdálo, že euru se mezi Slováky příliš vřelého přijetí nedostane, letos v listopadu už byla atmosféra jiná. Podle listopadového průzkumu veřejného mínění agentury Focus vnímalo zavedebí nové měny pozitivně 58 procent dotazovaných, odmítala ji zhruba třetina.

Slovensko vstupuje do eurozóny v době celosvětových ekonomických problémů. Podle politiků i analytiků by mu měla nová měna pomoci lépe se vyrovnat s důsledky krize. Už v posledních měsících roku 2008 zabránilo očekávání přijetí evropské měny výraznějším výkyvům koruny, které zaznamenaly měny okolních zemí.

Přestože Slovensko přijímá společnou měnu pouhých pět let po vstupu do EU, není zdaleka prvním z unijních nováčků, kteří do eurozóny vstoupili. Už v roce 2007 ho předběhlo Slovinsko, které loni následovaly Malta s Kyprem.