Německý vysokoškolák už není víc než český, vlna migrace ale zatím nepřišla

Praha/Drážďany - Vysokoškoláci z Česka si mohou od Nového roku hledat snadněji práci v Německu. Zrušení posuzování takzvané komunitární preference ale radikální změnu nepřináší. Češi ani tak o práci v Německu zvýšený zájem neprojevili. Konec restrikcí to ale není. Očekává se, že německá vláda i teď v lednu naposledy zažádá Evropskou unii o výjimku v dodržení jednoho ze základních pilířů Unie, volného pohybu osob. Restrikce svého pracovního trhu hodlá Německo užívat až do května 2011.

„Nařízení spolkového ministra práce a sociálních věcí o přístupu vysokoškoláků z nových členských států EU na německý pracovní trh od 1. ledna ruší provádění těmto lidem testu komunitární preference. Český vysokoškolák bude nadále potřebovat pracovní povolení,“ upozornil generální konzul České republiky v Drážďanech Tomáš Podivínský. Jen jeho udělení nebude podléhat národnostní kvalifikaci, Němec tedy nedostane přednost před Čechem.

„Je třeba zdůraznit ale, že restrikce pro české občany budou platit i nadále a Německo využije nejzazšího možného termínu blokace svého trhu práce před zájemci z nových zemí EU, tedy května 2011,“ upozornil Podivínský.

Studio o změně na německém trhu práce (zdroj: ČT24)

Na německém trhu práce by se podle pozorovatelů trhu mohli uplatnit především odborníci v oblasti výpočetní techniky nebo ekologie. Ostatně počítačový odborníci dostali už dříve od německé vlády „zelenou“. Forma takzvaných zelených karet pro vybrané obory byla představena už předešlou Schröderovou vládou.

Češi jsou nicméně vnímáni jako méně ochotní se stěhovat za prací. Německý strach z vlny migrantů za prací se týká podle redaktora Hospodářských novin Adama Černého především Poláků.